Yoga på arabiska för gemenskap och hälsa

“Andas in och andas ut.” Stillsam musik ljuder från högtalaren på golvet och åtta kvinnor sitter i en halvcirkel framför yoga-
läraren Emma Chichakli. Förutom den återkommande upp-maningen om att fokusera på andningen instruerar Emma yogastunden helt på arabiska.

Yogapasset leds av Emma Chichakli och utförs med lugna rörelser och hela tiden med fokus på andningen.

Det är premiär för aktiviteten yoga för arabisktalande kvinnor på mötesplats Lyckan.

Mötesplats Lyckan erbjuder yoga med arabisktalande instruktör för att särskilt bjuda in en grupp Malmöbor som vanligtvis inte besöker mötesplatser för seniorer.
– Kvinnorna får möjlighet att prova på en hälsofrämjande aktivitet men också tillfälle att uppleva en stunds gemenskap och att knyta nya kontakter, säger Adam Mårtensson som arbetar med hälsofrämjande insatser på mötesplatserna.
Dagens yogapass utförs med lugna rörelser och hela tiden med fokus på andningen. Yogainstruktör Emma Chichakli demonstrerar genom att placera en hand på bröstet och en på magen. Belysningen är dämpad och det öppna fönstret släpper in nytt syre i rummet.
Med slutna ögon och var sin stol framför sig inleder kvinnorna med några uppvärmande övningar innan de sätter sig ned. Alla följer uppmärksamt Emmas instruktioner för hur de ska böja och sträcka på ben, fötter och armar. Nacken stretchas försiktigt. Emma instruerar genom hela passet på arabiska för att göra yogan mer tillgänglig och förståelig för gruppen. Hon låter då och då blicken svepa över rummet för att se så att alla hänger med.
Efter en halvtimme avslutas stunden med ett hjärtligt "namaste". Emma vill gärna veta hur var och en upplevde yogan och kvinnorna reflekterar en stund gemensamt innan de går in i ett angränsande rum för en kopp kaffe och småprat.
– Med hjälp av yoga kan du minska stress och oro och blir bättre på att vara i nuet, säger Emma Chichakli. Du förbättrar också kropp­ens flexibilitet och egna läkande funktioner.
För några i gruppen var yoga en ny upplevelse medan andra har testat det tidigare. Deltag­aren Hanaa Assi vill gärna dela med sig av sin erfarenhet av yogans läkande kraft. För ett antal år sedan provade Hanaa ett yoga-pass vid havet med Emma Chichakli och hon bar med sig det som en väldigt positiv erfarenhet. När Hanaa senare drabbades av covid och vaknade upp från en respiratorbehandling behövde hon genomgå flera operationer och omfattande rehabilitering. Samtidigt kände hon en stark längtan efter att återuppta yogan. Hanaa kontaktade Emma och fick hjälp med yoga- och andningsövningar som hon sedan gjorde regelbundet.
– Yoga har varit en viktig del av min återhämtning, säger Hanaa. Den har hjälpt mig att leva i nuet, minska stress och hantera svåra tankar som uppstod efter sjukdomen.
Nasrin Nofel har också provat på yoga tidigare och upplever att tekniker från yoga och mindfulness kan vara användbara i olika vardagliga situationer. Hon testade mental avslappning när hon besökte tandläkaren nyligen.
– Jag fokuserade på en vacker bild av naturen, med träd och fåglar och det fick mig faktiskt att känna mig lugn under behandlingen, säger Nasrin.
– Att utöva yoga har många fördelar för människor i alla åldrar och inte minst för lite äldre personer, säger Emma Chichakli.

Text: Sara Strand, foto: David Dahlberg.

Yoga på arabiska

Arabisktalande kvinnor har kunnat anmäla sig till en prova-på-kurs i yoga under fem veckor på mötes­plats Lyckan. Aktiviteten hölls i samarbete med föreningen Yoga för alla som har utvecklat en ­metod som är anpassad för äldre och för att tillgänglig­göra yoga för alla oavsett ålder. Syftet är att nå ut till utlandsfödda och arabisktalande kvinnor med hälsofrämjande aktivitet i form av yoga samt att främja den psykosociala hälsan.

sv