Malmö stad

Varje nytt andetag är en ny början

Det är måndagsförmiddag på mötesplats Tuppen och en grupp besökare har samlats för ett pass i mindfulness eller medveten närvaro som det heter på svenska. Andningen och sinnena är i fokus och det är här och nu som gäller.
– Det infinner sig ett lugn i mig efteråt och under hela måndagen mår jag bra, säger en av deltagarna.

Att meditera kan vara som att flyta på moln.

– Jag ser tankar och känslor som moln som flyger förbi och sedan löser upp sig själva. De bara är där, säger Mia Pamp.

Sju deltagare sitter på stolar i en halvcirkel i vad som tidigare var en danssal. Ljuset strålar varmt in genom dimmade fönster och här råder tystnad från ljudet utanför av veckan som precis börjat. Mia Pamp är äldrepedagog på mötesplats Tuppen och leder denna åttaveckors kurs i mindfulness. Medveten närvaro är en metod som kan användas för att hantera bland annat stress, oro och smärta. Det handlar om att avsiktligt vara medveten om vad som händer i nuet, utan att döma eller värdera sin upplevelse. Idag är det fjärde tillfället som gruppen träffas.

– Vi ska börja med en lite längre meditation. Känn in hur ni sitter med era fötter ner i golvet och att det känns tryggt och bra. Ta ett andetag in och ett ut. Klargör för er själva vad ni vill med den här meditationen, säger Mia till gruppen.

Det är tyst i rummet och endast deltagarnas andetag hörs. Mia fortsätter lugnt prata med en entonig stämma.

– Låt din kropp bli stilla. Var uppmärksam på andetaget. Vad känner du just nu? Gång på gång far tankarna iväg. Men vi försöker varsamt dra tillbaka uppmärksamheten till andningen. Varje inandning är en ny början, varje utandning ett sätt att släppa taget.

Medveten närvaro är inte en avslappningsteknik utan en metod som syftar till att aktivera sinnena. Det kan innebära att man lägger märke till saker som man vanligtvis försöker låta bli att tänka på, till exempel värk i kroppen eller minnen.

– Det kan komma upp jobbiga känslor när vi gör övningarna. Det är tillfälle att öva på acceptans – att det är såhär det är just nu. Vardagen rullar på och vi kanske inte har tid att känna efter hur vi egentligen mår, berättar Mia för gruppen.

En av deltagarna fyller i:

– Sedan jag gick i pension tycker jag att jag har mer tid att tänka på allt möjligt, både stort och smått. Förra gången jag var här kom det tårar. Det känns som om de här tillfällena är en mjuk kudde som skyddar under resten av dagen.
Mia förklarar att det är viktigt att få utlopp någonstans om man upplever livet som tungt under en längre tid. Att vara varsam mot sig själv och ge sig själv medkänsla. Det går att träna upp förmågan till medveten närvaro. Metoden används inom sjukvården för att öka förmågan att hantera bland annat stress, depression och smärta. Men det är viktigt att lyssna till sig själv och om det inte känns bra ska man inte tvinga sig själv att göra övningarna.

– Om du känner att det är mycket som kommer upp kan du behöva gå och prata med någon professionell som psykolog eller kurator, berättar Mia.

Det kan hända att deltagarna i gruppen delar med sig av personliga upplevelser och svåra händelser i livet som kommer upp under övningarna. Därför är tryggheten i gruppen och ledaren viktig.

– Jag känner mig trygg med dig Mia, säger en av deltagarna.

Innan passet avslutas tar ännu en meditation vid där Mia ber deltagarna att lägga handen på hjärtat och andas in medkänsla till sig själva och andas ut medkänsla till andra.

– Jag ser tankar och känslor som moln som flyger förbi och sedan löser upp sig själva. De bara är där, fortsätter Mia.

Innan de skiljs åt för dagen reflekterar de tillsammans en stund.

– Din beskrivning av molnen var en fin bild. Det infinner sig ett lugn i mig efter att jag varit här och hela måndagen mår jag jättebra, avslut­ar en av deltagarna.

Text: Anna Svensson.

Sidan senast uppdaterad:

sv