$left
$middle

HBTQIA+

Malmö stad arbetar för en öppen, inkluderande och trygg stad med målet att möta alla Malmöbor på ett jämlikt och jämställt sätt.

Uppdrag från kommunfullmäktige

Samtliga nämnder och styrelser har fått uppdrag att integrera ett HBTQIA+-perspektiv i budgetprocessen och i verksamheter, och ansvara för att arbetet redovisas i delårsrapporter och i årsredovisningar (STK 2019-1554).

Inom flera förvaltningar pågår redan ett aktivt utvecklingsarbete och insatser för att öka kunskap och integrera perspektivet i verksamheten. I grunden handlar uppdraget om att Malmö, inom ramen för nämndernas arbete med att integrera rättighets- och hållbarhetsfrågor, ska ta ytterligare förflyttningar i arbetet med att systematiskt stärka HBTQIA+-personers rättigheter.

Begreppen HBTQIA+ och HBTQI

HBTQIA+ är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter, intersexpersoner, asexuella och andra identiteter och läggningar.

Malmö stad använder begreppet HBTQIA+.

RFSL använder HBTQI.

Kompetensutveckling i Malmö stad

Malmö stads alla förvaltningar har ett uppdrag med att fördjupat arbete med HBTQIA+-frågor. Det ordnas årligen olika interna och externa utbildningar för medarbetare. Målet är en ökad jämlikhet och jämställdhet i alla Malmö stads verksamheter.

Arbetet med att stärka de kommunala verksamheternas kunskap om HBTQIA+-personers rättigheter lyftes fram ytterligare i samband med värdskapet för WorldPride och EuroGames under 2021.

HBTQIA+ i Malmö stads verksamheter

Alla Malmöbor oavsett avsett sexuell läggning, könsuttryck och könsidentitet ska ha samma rättigheter och möjligheter.

Malmö stad har både interna och externa utbildningar som ger medarbetare att kompetensutveckling och ökad medvetenhet om HBTQIA+-frågor, jämställt och jämlikt bemötande.

Arbetet med dessa frågor kan, men behöver inte ske, med hjälp av HBTQI-ceritifieringar via RFSL. Certifieringarna innebär att personalen har deltagit i en normkreativ utbildning ledd av RFSL kring HBTQI-frågor, rättigheter och bemötande. Många verksamheter väljer att använda samma, eller liknande metoder för att förbättra sina verksamheter.

Certifierade mötesplatser

Mötesplatser i Malmö stads regi ska vara trygga platser för alla Malmöbor. Här är de mötesplatser som arbetat med HBTQI genom RFSL:s certifiering:

Certifierade verksamheter med insatser för Malmöborna

Här är de verksamheter med insatser för Malmöbor som arbetar med HBTQI-frågor genom RFSL:s certifiering:

Mer om arbetet för en öppen stad

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv