$left
$middle

5801

Dp 5801, Generatorn 1 m.fl.

Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett förslag till
detaljplan för fastigheten Generatorn 1 m.fl. i Törnrosen. Under samrådstiden 10 januari – 1 mars 2024 kan du som berörs av detaljplanen lämna synpunkter på planförslaget.

Utställning på biblioteket

Hur går det till när en ny plats ska ta form? Mellan 5 februari och 18 mars kan du se det nya förslaget i en utställning på Rosengårds bibliotek. Det kommer att finnas en 3D-modell på platsen som gör det lättare att se hur det kan se ut på platsen i framtiden.

Sammanfattning av planförslaget

Planförslaget grundas på planprogram 6051 Amiralsgatan och station Persborg, som godkändes av stadsbyggnadsnämnden 2021.

Planförslaget utgör en första etapp av stadsutvecklingen längs Amiralsgatan i Rosengård. Planläggningen motiveras av en stadsutveckling som ska fungera som en motor för sociala förändringar, ökad jämlikhet och hälsa så att fler människor lockas till att vistas, arbeta och bo i området. Genom detaljplanen ges förutsättningar för platsen att kunna axla sin roll som en urban tyngdpunkt och nod i Malmö samt för en mer hållbar och funktionsblandad stadsmiljö.

Detaljplanen hör samman med satsningen på storstadspaketets kollektivtrafiklinje 5 som genom ett ökat hållbart resande ger potential för en högre koncentration och närhet till servicefunktioner, arbetsplatser, kultur- och fritidsliv parallellt med att miljövinster uppnås.

Planförslaget innehåller flera utvecklingsmöjligheter för kvarteren då både bostäder och centrumverksamhet kan uppföras. Om merparten av kvartersmarken används till bostäder finns vissa begräsningar kring form och struktur för att säkerställa goda boendekvaliteter. Bostadsbebyggelse kan uppföras som flerbostadshus med mindre verksamhetslokaler i delar av bebyggelsen samt som radhus ovanpå parkeringshus eller verksamhetslokaler. Om merparten av kvartersmarken i stället används för centrumverksamhet ger planen en friare form för bebyggelsen på platsen. Både stora och små, permanenta och temporära verksamhetslokaler kan uppföras.

Området utvecklas med höga ambitioner kring klimateffektivt byggande och klimatanpassning. Minst ett klimatkvarter uppförs som även ska bidra till sociala förändringar genom att även utformas, uppföras, brukas och förvaltas klimatneutralt.

Utvecklingen av området föreslås även ske med hänsyn till stadsdelens identitet. Den nya bebyggelsestrukturen som uppförs hör ihop med platsen och återspeglar Rosengårds särdrag i volym och struktur.

Totalt föreslås 3–5 kvarter med stadsbebyggelse, nya parker och torg samt omvandling av både Amiralsgatan och Cronmans väg. Den nya bebyggelsen speglar Rosengårds typiska bebyggelsestruktur i 1–9 våningar med möjlighet för flerbostadshus, radhus och verksamhetslokaler sammanbyggda med ett parkeringshus.

Planförslaget antas inte medföra någon betydande miljöpåverkan enligt 6 kapitlet 3 § miljöbalken eftersom planförslaget inte innefattar verksamhet eller åtgärd med negativ miljöpåverkan eller som innebär risk för människors hälsa.

Lämna synpunkter under samrådet

Under samrådstiden 10 januari – 1 mars 2024 kan du som berörs av detaljplanen lämna synpunkter på planförslaget.

  • Synpunkter ska lämnas skriftligt till stadsbyggnadskontoret@malmo.se eller postadress
    Malmö stadsbyggnadskontor, 205 80 Malmö.
  • Ditt namn och din postadress ska stå i mejlet eller i brevet.

Under samrådstiden finns planförslaget tillgängligt här på webben
och på stadsbyggnadskontoret, August Palms plats 1.

För att kunna överklaga en antagen detaljplan, måste du ha lämnat skriftliga synpunkter antingen under samrådet eller under granskningen.

Följande handlingar finns tillgängliga i det här ärendet

  • Dp 5801 Följebrev till samrådshandlingar
  • Dp 5801 Planbeskrivning samråd
  • Dp 5801 Plankarta samråd
  • SBN 2022-10-27 §336a reservation (SD)
  • SBN 2022-10-27 §336b särskilt yttrande (M)
  • SBN 2022-10-27 §336c särskilt yttrande (V)
  • SBN 2023-12-14 §332a reservation (M), (C)
  • SBN 2023-12-14 §332b reservation (SD)
  • SBN 2023-12-14 §332c särskilt yttrande (V)

Varför finns inte dokumenten på sidan?

Just nu pågår ett stort arbete med att göra våra plandokument mer användarvänliga och tillgängliga på webben. Under arbetets gång går det tyvärr inte att nå dokumenten här på sidan, men genom att fylla i formuläret nedan kan du få handlingarna skickade till dig via e-post. Inom kort kommer du att kunna nå dokumenten i webbversion här igen. Tack för din förståelse!

Begär ut handlingar

Fyll i formuläret för att få önskade handlingar skickad till dig via e-post.

sv