Malmö stad
$left
$middle

Planprogram

Planprogram görs ofta över ett större område och ger en struktur för bebyggelse, vägnät och grönytor. Innan kommunen påbörjar ett detaljplanearbete kan ett planprogram behöva tas fram för att översiktligt utreda förutsättningar och visioner.

Planprogrammet skickas på samråd till andra förvaltningar, myndigheter och boende i området för att kommunen ska få in synpunkter på förslaget inför fortsatt detaljplanering.

Efter samrådet är det vanligt att stadsbyggnadskontoret successivt gör flera detaljplaner för olika delar av det område som planprogrammet omfattar. Planprogrammet finns kvar som visionsdokument men antas eller fastställs inte politiskt och är därmed ingen bindande handling.

Om en detaljplan stämmer med översiktsplanen görs vanligtvis inget planprogram.

Syftet med ett planprogram

Syftet med planprogram är att förankra utvecklingen av ett större område i ett tidigt skede. De som berörs av ett områdes utveckling ska ges insyn och kunna påverka innan kommunens inriktning bestäms. Hur omfattande ett planprogram är beror på hur viktiga och hur omfattande de nya planerna för området är.

Nya detaljplaner, eller ändringar av befintliga, ska följa de riktlinjer som finns i planprogrammet för området. Om det inte funnits behov av ett planprogram kan detaljplanen göras med enkelt planförfarande. Det innebär att detaljplanen godkänns efter samrådsperioden och handläggningstiden förkortas.

Ett planprogram behöver inte göras om detaljplaneringen för ett område har stöd i kommunens översiktsplan, särskilt om översiktsplanen har fördjupats och gjorts detaljerad.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00

Sidan senast uppdaterad:

sv