Malmö stad
$left
$middle

Anmäl olovliga byggen, tomter och bristande tillgänglighet

Du kan skicka in en så kallad tillsynsanmälan till Malmö stad om du misstänker att någon utfört en byggåtgärd utan bygglov. Du kan även anmäla dåligt underhållna byggnader eller tomter samt offentliga platser eller lokaler som inte uppfyller kraven för tillgänglighet.

Detta kan du anmäla

  • Olovligt byggande – när en byggåtgärd har utförts utan bygglov eller anmälan.
  • Ovårdade tomter – både bebyggda och obebyggda tomter som ökar risken för olycksfall eller bidrar med betydande störningar för omgivningen och trafiken.
  • Dåligt underhållna byggnader – byggnader som inte har skötts tillräckligt för att bevara deras design och tekniska egenskaper.
  • Väsentligt ändrad användning av en byggnad – när en byggnad börjat användas för andra ändamål än vad den var avsedd för från början, utan bygglov. Exempel: En lagerlokal som gjort om till ett gym.
  • Befintlig byggnad, eller en del av en byggnad, som omvandlats till fler bostäder eller lokaler – till exempel om en fastighetsägare delar upp en stor bostad eller bostadslägenhet i flera mindre enskilda bostäder utan att först ha sökt eller fått bygglov och startbesked.
  • Ändring av en byggnads yttre utseende – om en byggnad till exempel fått annan färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial utan bygglov.
  • Tillgänglighet på offentliga platser och publika lokaler – om en offentlig plats eller en publik lokal inte uppfyller kraven för tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
  • Skyltar och ljusanordningar – som utför en fara för trafiken eller avsevärt påverkar stadens estetik och visuella miljö.

Så gör du en tillsynsanmälan

För att lämna in en anmälan kan du kontakta oss via e-post, skicka ett brev eller genom att ringa till Malmö stads kontaktcenter. Du kan även lämna in ett brev själv i brevlådan vid receptionen i stadshuset.

För att vi ska kunna hantera ditt ärende behöver vi tydlig information.

Din anmälan ska innehålla:

  • Adressen till den byggnad eller tomt som anmälan avser
  • En detaljerad beskrivning av vad anmälan avser

Din anmälan bör även innehålla:

  • Datum för händelse eller påbörjad byggåtgärd, samt om den pågår eller är avslutad.
  • Ytterligare viktig information, som till exempel om du anser att det finns fara för hälsa eller säkerhet.
  • Bilder som stödjer din anmälan. Det hjälper oss att förstå situationen bättre och hantera ärendet snabbare och mer effektivt.

Alla uppgifter eller handlingar du lämnar in i samband med en tillsynanmälan är offentliga, det vill säga att alla har möjlighet att ta del av dem. Du kan vara anonym, men i så fall har vi inte möjlighet att kontakta dig om vi behöver mer information i ärendet.

Det säkraste sättet att vara anonym är att skicka ett vanligt brev till oss eller lämna det i brevlådan vid receptionen i stadshuset. Alternativt kan du ringa till Malmö stads kontaktcenter från ett dolt nummer för att vara anonym.

Tänk på att om du har skickat e-post från egen adress där ditt namn syns eller ringt och lämnat dina uppgifter, så kan du inte vara anonym i efterhand. Det vill säga, du kan inte kräva att dina uppgifter ska tas bort.

Efter att vi fått in en tillsynsanmälan

När en tillsynsanmälan kommer in placeras den i kö och en handläggare informerar fastighetsägaren eller tomträttsinnehavaren via brev. Till brevet bifogar vi den anmälan som kommit in och fastighetsägaren eller tomrättsinnehavaren får möjlighet att lämna synpunkter.

Tänk på att Malmö stad har många pågående tillsynsärenden och därför har vi inte möjlighet att aktivt handlägga alla ärenden samtidigt.

Ärenden där det finns risker för människors hälsa och säkerhet har högst prioritet. Det kan därför ta tid innan vi har möjlighet att utreda ett ärende av lägre prioritet.

Om åtgärden är olovlig eller på något annat sätt strider mot plan- och bygglagstiftningen kommer en handläggare att samla in fakta om ärendet för att kunna avgöra om det som är anmält kräver lov eller anmälan samt om lov och tillstånd finns. Ibland kan vi behöva komma ut på platsbesök.

Malmö stad kan fatta olika beslut i ärendet beroende på vad anmälan gäller. Byggsanktionsavgift, föreläggande och förbud är några av de påföljder som kan finnas i beslutet, men ärendet kan även avskrivas. I beslutet ingår alltid underlag och förklaringar samt information om hur du kan överklaga.

Tänk på att fastighetsägare alltid kan söka om lov i efterhand. En eventuell ansökan om lov kommer att prövas på samma sätt som en åtgärd som ännu inte har utförts. Även om en fastighetsägare får lov i efterhand så kan hen behöva betala en byggsanktionsavgift.

Om anmälan gäller något som inte kan beviljas lov i efterhand kan Malmö stad kräva att det som har uppförts olagligt ska tas bort och återställas till sin tidigare utformning.

Om det som har anmälts inte är olagligt eller om det olagliga rättas till beslutar Malmö stad att inte vidta åtgärder i ärendet. Beslutet skickas till fastighetsägaren eller tomträttsinnehavaren samt till dig som har gjort anmälan, om du inte har valt att vara anonym.

Gamla olovliga åtgärder

Om det har gått mer än 10 år sedan ett olovligt bygge utfördes kan Malmö stad inte kräva att åtgärden rättas till. Det innebär dock inte att den olovliga åtgärden godkänns eller blir laglig.

Olovliga åtgärder som alltid måste rättas till

Om en fastighetsägare utan bygglov ändrat användning av en bostadslägenhet till något annat ändamål än bostad spelar det ingen roll om det gått 10 år sedan ändringen gjordes. Om en sådan ändring görs kan Malmö stad ingripa oavsett hur lång tid som har gått sedan ändringen gjordes. Malmö stad kan också ingripa mot en tomt eller ett byggnadsverk som inte hålls i vårdat skick, även när det har gått mer än 10 år.

Vill du anmäla problem inne i din bostad?

Har ditt boende till exempel bristande ventilation, fukt och mögel, lukt eller andra störningar ska du kontakta fastighetsägaren. Om du inte får hjälp av den som är ansvarig kan du kontakta miljöförvaltningen som utför bostadstillsyn.

Kontaktinformation

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
Postadress:
205 80 Malmö

Sidan senast uppdaterad:

sv