Tillsyn av den byggda miljön
Stadsbyggnadskontoret utför tillsyn för att säkerställa att byggande, renoveringar, rivningar och underhåll genomförs enligt gällande regler och bestämmelser enligt plan- och bygglagstiftningen.
Tillsynen är nödvändig för att garantera att den byggda miljön är säker, hälsosam och tillgänglig för alla medborgare.
Det handlar om att skapa en trygg, tillgänglig, kvalitativ och hållbar stad för Malmöborna.
Tillsynens ansvarsområden
Olovligt byggande
När något har utförts utan tillstånd ska stadsbyggnadsnämnden säkerställa att det rättas till. Stadsbyggnadsnämnden kan även vara skyldig att ta ut en byggsanktionsavgift.
En byggsanktionsavgift tas ut även om tillstånd beviljas i efterhand. Om fastighetsägaren däremot rättar till det som är olovligt innan stadsbyggnadsnämnden beslutar om byggsanktionsavgiften så ta den inte ut.
Om åtgärden inte kan godkännas i efterhand kan stadsbyggnadskontoret kräva att åtgärden återställs eller tas bort.
Ovårdade tomter
Tomter, både bebyggda och obebyggda, måste underhållas på ett sätt som minskar risken för olycksfall och förhindrar att betydande störningar uppstår för omgivningen och trafiken. Det är ägarens ansvar att se till att deras fastighet är väl underhållen och i ett vårdat skick.
Kraven på underhåll innefattar vanligtvis inte reglering av växtlighet enligt plan- och bygglagen om det inte påverkar exempelvis fri sikt vid utfarter och gatukorsningar. Detta innebär att fastighetsägaren i allmänhet har ansvar för att hantera upplag och förvaring av material på sin tomt enligt lokala stadgar eller föreskrifter.
Dåligt underhållna byggnader
Ett byggnadsverk måste underhållas så att dess utformning och tekniska egenskaper bevaras. Underhållet bör anpassas till omgivningens karaktär och det aktuella byggnadsverkets värde utifrån historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga aspekter.
Om byggnadsverket anses vara särskilt värdefullt, ska det underhållas på ett sätt som bevarar dess unika värden och egenskaper. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att deras fastighet underhålls på ett sätt som upprätthåller dess skick och värden.
Väsentligen ändrad användning
För att kunna använda en byggnad för ett helt annat ändamål än vad den ursprungligen var avsedd för krävs bygglov.
Ett exempel på tillsynsärenden kan vara om en gammal lagerlokal omvandlas till en gymstudio. Detta innebär att byggnaden inte längre används för lagring utan för att erbjuda träningslokaler åt allmänheten, vilket utgör en väsentlig förändring av användningen.
Inreda ytterligare bostad eller lokal
Att inreda ytterligare bostäder eller lokaler innebär att man omvandlar en befintlig byggnad, eller en del av en byggnad, till fler bostäder eller lokaler.
Ett exempel på ett tillsynsärende skulle kunna vara om en fastighetsägare beslutar att dela upp en stor bostad eller bostadslägenhet i flera mindre enskilda bostäder utan att först ha sökt eller fått bygglov och startbesked från stadsbyggnadskontoret. Detta innebär att fastighetsägaren i praktiken skapar flera separata bostäder ur en enda enhet, vilket kan ha påverkan på till exempel brandsäkerhet, ventilation och parkeringsmöjligheter.
Stadsbyggnadskontoret skulle då genomföra tillsynsåtgärder för att säkerställa att ändringen följer stadens byggregler och krav. Om ändringen inte har genomförts i enlighet med gällande regler kan det innebära påföljder, som till exempel att fastighetsägaren får betala en byggsanktionsavgift.
Ändring av byggnaders yttre utseende
I vissa fall krävs det bygglov för att ändra en byggnads yttre utseende, som att byta färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial. Detta gäller särskilt inom detaljplanerade områden. Utanför detaljplan krävs normalt inte bygglov för dessa ändringar, men kommunen kan ha infört särskilda områdesbestämmelser som innebär lovplikt.
Om ett byggnadsverk eller bebyggelseområde är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt, kan det också finnas krav på bygglov för ändringar. Tillsyn behövs för att säkerställa att dessa regler följs och att ändringar sker i enlighet med gällande bestämmelser.
Tillgänglighet på allmänna platser samt i publika lokaler
Ett tillsynsärende kan uppstå om en offentlig plats eller en publik lokal inte uppfyller kraven för tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Det kan exempelvis vara om det finns hinder som gör det svårt för personer i rullstol att komma åt eller använda olika delar av platsen eller lokalen.
I ett sådant tillsynsärende genomför stadsbyggnadskontoret inspektioner och bedömningar för att fastställa om hinder finns och om de är enkla att åtgärda med hänsyn till praktiska och ekonomiska förutsättningar. Åtgärder kan sedan krävas för att avhjälpa hindren, exempelvis genom att installera bredare dörröppningar eller förbättra skyltning och markeringar för att underlätta för personer med nedsatt orienteringsförmåga.
Genom att genomföra tillsynsåtgärder och säkerställa att offentliga platser och lokaler är tillgängliga för alla främjar vi inkludering och tillgänglighet.
Skyltar och ljusanordningar
En skylt är en yta som är avsedd att förmedla ett budskap till personer i omgivningen. Det krävs ofta tillstånd för uppsättning av skyltar, både inom och utanför planlagt område. Det kan också krävas tillstånd för att sätta upp en ljusanordning för att lysa upp någonting, antingen en plats, ett objekt eller en byggnad.
Att reglera uppsättningen av skyltar och ljusanordningar är viktigt av flera anledningar. Skyltar och ljusanordningar kan utgöra en fara i trafiken om de inte är korrekt placerade och utformade. Det är därför viktigt att ta hänsyn till trafiksäkerheten för att minimera distraktioner och säkerställa en trygg och säker trafikmiljö. Skyltarna och ljusanorndingar kan även avsevärt påverka stadens estetik och visuella miljö. Genom att kontrollera och begränsa placeringen och utformningen av skyltar och ljusanordningar kan man bevara stadens karaktär och kulturella identitet.
Tillsynsanmälan
Du kan skicka in en så kallad tillsynsanmälan till Malmö stad om du misstänker att någon utfört en olovlig åtgärd som ligger inom tillsynens ansvarsområden.
Påföljder
I vissa fall kan stadsbyggnadsnämnden vara skyldig att ta ut byggsanktionsavgifter när någon har byggt något eller ändrat en byggnad utan tillstånd. Det kan krävas att olovliga byggnader rivs eller att olovliga delar tas bort, vilket kan innebära stora kostnader. Dessutom kan olovliga byggnationer leda till problem med försäkringstäckning eller svårigheter vid försäljning av fastigheten. Därför är det viktigt av att följa gällande lagar och regler vid alla byggprojekt.
Byggsanktionsavgift
Det kan krävas att man betalar byggsanktionsavgift vid olovligt byggande. I vissa fall kan det även beslutas att en byggsanktionsavgift inte ska tas ut. Byggsanktionsavgiften beräknas med hjälp av en fastställd formel som baseras på årets prisbasbelopp.
En byggsanktionsavgift ska antingen betalas av
- den som var ägare till fastigheten, byggnadsverket eller tomten när överträdelsen begicks
- den som begick överträdelsen
- den som drog nytta av överträdelsen.
Det görs alltid en individuell bedömning av vem som är skyldig att betala eventuell byggsanktionsavgift.
Förelägganden
Om någon bryter mot kraven som ställs i bygglagstiftningen kan stadsbyggnadsnämnden vara skyldig att ingripa. Stadsbyggnadsnämnden kan då besluta om ett föreläggande.
Ett föreläggande är en instruktion från stadsbyggnadsnämnden till en enskild person eller organisation som har brutit mot bygglagstiftningen eller byggregler. Den ansvariga måste uppfylla de krav som finns i föreläggandet och korrigera det som är felaktigt för att säkerställa att lagen följs.
Föreläggande kan även kombineras med verkställighetsmedel, såsom vite eller handräckning.
Förbud
Stadsbyggnadsnämnden kan i vissa fall besluta om förbud mot fortsatt arbete eller åtgärd samt förbud mot användning av byggnadsverk.
Dessa förbud kan kombineras med vite.
Tryggare Malmö
Tryggare Malmö är ett samarbete mellan ett antal myndigheter som arbetar tillsammans i syfte att öka tryggheten i staden genom samordnade kontroller för att motverka oseriösa och illegala verksamheter. Det som är i fokus för tillsynen inom Tryggare Malmö är bland annat olovliga boenden, samlingslokaler, oregistrerade livsmedelsföretag, livsmedelsfusk, fordonsbranschen, livsmedelstransporter, massagesalonger, läkemedelsförsäljning samt alkohol- och tobaksförsäljning. Målet är att gemensamt bidra till en ökad trygghet i Malmö.
Sidan senast uppdaterad: