Plank, staket och mur
När du ska bygga ett plank eller en mur behöver du bygglov. Det finns vissa undantag från bygglovsplikten för en- eller tvåbostadshus.
Mur och stödmur
En mur är en stående konstruktion som har en avskärmande effekt och används oftast som skydd mot insyn och buller.
En stödmur används för att exempelvis hålla undan jordmassor. Det betyder att det på murens ena sida är uppfyllt med jord, medan murens andra sida är fri. Du kan behöva ett så kallat marklov för att ändra höjden på marknivån.
Du behöver bygglov för att sätta upp en mur eller stödmur som är högre än 40 centimeter.
Plank
Ett plank är en stående konstruktion som har en avskärmande effekt och används oftast som skydd mot insyn och buller. Om konstruktionen är lägre än 1,2 meter räknas den som staket.
Du behöver bygglov för att sätta upp eller ändra ett plank.
Plank och murar mäts alltid från den punkt där marknivån är som lägst. Det kan även vara från utsidan av din tomt, eller på grannens sida av tomten.
Malmö stad är restriktiva med att bevilja bygglov för plank och murar mot allmän plats så som gator, torg och parker. I stället för plank eller mur kan du överväga att sätta upp staket, spaljé eller häck, som oftast inte behöver bygglov.
Staket och spaljé
Staket, exempelvis av trä, har en höjd på högst 1,2 meter och kan uppföras utan bygglov med valfri täthet. Om konstruktionen är högre än 1,2 meter men lägre än 1,6 meter kan den i vissa fall räknas som ett staket som inte kräver bygglov om det är mycket glest. Hör av dig till stadsbyggnadskontoret för att få hjälp att bedöma om det du vill bygga kräver bygglov eller inte.
Spaljéer är konstruktioner som är luftiga och väldigt öppna och har genomsikt från alla håll. Spaljéer kan i de flesta fall uppföras utan bygglov. En spaljé kan fungera både som barriär och som stöd för växter. Spaljéer som placeras i anslutning till eller på en byggnad kan behöva bygglov för fasadändring.
Att sätta ihop olika åtgärder som var för sig inte kräver bygglov kan i vissa fall innebära att den sammanlagda konstruktionen ändå kräver bygglov. Som exempel kan en låg mur kombinerad med ett staket leda till en konstruktion som behöver bygglov.
Är du osäker på vad som gäller är du självklart välkommen att höra av dig till oss på stadsbyggnadskontoret för vägledning. Se kontaktuppgifter längst ner på sidan.
Pergola
En pergola är en luftig och öppen konstruktion med glest placerade stöd. Precis som en spaljé är en pergola i huvudsak till för att stötta klätterväxter som vildvin, murgröna eller kaprifol. Om du sätter tak på en pergola behöver du som regel söka bygglov.
Om du ska bygga en pergola i anslutning till en byggnad och i ett synligt läge behöver du oftast bygglov för fasadändring. Detta gäller exempelvis om pergolan ska placeras på en takterrass.
Undantag för en- eller tvåbostadshus
Du får bygga ett plank eller en mur för att anordna en skyddad uteplats intill ditt en- eller tvåbostadshus. För att det ska få byggas utan bygglov måste planket eller muren:
- Uppföras invid ett befintligt en- eller tvåbostadshus.
- Placeras inom 3,6 meter från ditt en- eller tvåbostadshus.
- Ha en högsta höjd på 1,8 meter. Räcken ska räknas in i höjden.
- Placeras minst 4,5 meter från fastighets- eller tomtgränsen.
Om planket eller muren placeras närmare gränsen än 4,5 meter behöver du ha dina grannars godkännande. Godkännandet bör vara skriftligt, till exempel på en situationsplan. Om grannarna inte godkänner placeringen eller om närmsta granne är allmän plats (såsom gata, torg eller park) behöver du söka bygglov.
Sikt och trafiksäkerhet
Alla staket, plank, murar och växter måste följa regler för trafiksäkerhet och sikt oavsett höjd eller om de kräver bygglov.
Säkerställ goda siktförhållanden vid utfarter och korsningar
Inhägnader kan variera i höjd beroende på var de placeras på tomten. Du som fastighetsägare har, av trafiksäkerhetsskäl, ansvar för att sikten inte skyms vid:
- Utfart mot gata
- Gång- och cykelvägar
- Gatukorsningar.
Det betyder att du behöver anpassa din inhägnad och klippa din häck vid din utfart och vid hörn mot gata eller gång- och cykelväg. Plank, staket, murar och häckar får inte vara högre än 80 centimeter inom de så kallade sikttrianglarna, som illustreras nedan. Du ska markera eventuella sikttrianglar särskilt på situationsplanen vid en bygglovsansökan för plank eller murar.
För mer information gällande trafiksäkerheten är du alltid välkommen att höra av dig till oss. Se kontaktuppgifter längst ner på sidan.
Hur görs bedömningen?
När du skickar in en ansökan om bygglov gör stadsbyggnadskontoret en samlad bedömning av konstruktionens:
- Höjd
- Längd
- Utförande och beständighet
- Genomsiktlighet
- Utformning
- Omgivningspåverkan
- Placering
- Ändamål
Handlingar att bifoga till din bygglovsansökan
- Situationsplan
- Fasadritning
- Sektionsritning inklusive grundläggning
- Markplaneringsritning
- Eventuellt detaljritning
Tänk på att det inte räcker att fotografera av ritningar. Ritningarna ska vara fackmässigt utförda, redovisa den önskade åtgärden och ha aktuella uppgifter i ritningshuvud.
Kontakta oss
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
- Länk till webbplats:
Sidan senast uppdaterad: