$left
$middle

Överklaga bygglovsbeslut

Efter att ett bygglovsbeslut har kommunicerats har du som sökande eller andra berörda personer (exempelvis grannar) möjlighet att överklaga beslutet.

Hur du överklagar

Om du vill överklaga stadsbyggnadsnämndens beslut ska du göra det skriftligt. Märk din överklagan med "till Länsstyrelsen i Skåne". Du ska sen skicka din överklagan till oss antingen via:

E-post: stadsbyggnadskontoret@malmo.se eller
Post: Malmö stadsbyggnadsnämnd, 205 80 Malmö.

I överklagandet ska det framgå:

  • Vilket beslut du överklagar (ange ärendenummer)
  • Vilket datum beslutet fattades av stadsbyggnadsnämnden
  • Hur du vill att beslutet ska ändras (exempelvis från avslag till beviljat)
  • Motivering varför du anser att beslutet ska ändras
  • Namn och kontaktuppgifter till dig själv

Om du har handlingar eller annat du tycker stöder din uppfattning, bör du skicka med dessa.

Stadsbyggnadsnämnden måste ha fått ditt överklagande inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet. Har överklagandet kommit in i rätt tid överlämnar stadsbyggnadsnämnden detta tillsammans med handlingarna i ärendet till länsstyrelsen.

Har du fler frågor om hur du överklagar kan du vända dig till Malmö stads kontaktcenter. Se kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Domstolar för bygglov

Ett överklagande skickas först in till stadsbyggnadskontoret. Överklagan kommer sedan tillsammans med bygglovets handlingar att skickas till länsstyrelsen som gör en prövning om beslutet är rätt eller felaktigt. Länsstyrelsen fattar ett skriftligt beslut. När det har fattats skickas det till parterna i ärendet och till den kommun vars beslut har överklagats. Beslutet fattas ofta av två jurister där den ena är beslutsfattare och den andra föredragande. I beslutet kan förutom jurister andra sakkunniga inom Länsstyrelsen delta. Länsstyrelsens beslut kan överklagas.

Skåne tillhör mark-och miljödomstolen som är en del av Växjö tingsrätt. När ett ärenden prövas hos domstolen är det lagfarna domare som dömer tillsammans med tekniska råd och i vissa mål med hjälp av särskilda ledamöter. De tekniska råden, som är anställda vid domstolen, har teknisk eller naturvetenskaplig utbildning. De särskilda ledamöterna tillför sakkunskap inom det område som målet eller ärendet gäller. Mark- och miljödomstolens domslut kan överklagas.

Domstolen är en avdelning inom Svea hovrätt. Mark- och miljööverdomstolen har till uppgift att handlägga alla överklagade avgöranden från landets fem mark- och miljödomstolar . I de flesta fall krävs det så kallat prövningstillstånd för att Mark- och miljööverdomstolen ska ta upp ett mål till prövning. Om Mark- och miljööverdomstolen inte beviljar prövningstillstånd kommer mark- och miljödomstolens avgörande att stå fast.

Mark- och miljööverdomstolens avgöranden i mål som har överklagats till mark- och miljödomstol kan normalt sett inte överklagas till Högsta domstolen.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv