Malmöfestivalen

Kräftskiva på Malmöfestivalen.

Kräftskiva på Malmöfestivalen.

Malmöfestivalen äger rum årligen i mitten av augusti. Den är Sveriges största och äldsta stadsfestival med drygt 1 miljon besökare under åtta dagar. Den första festivalen gick av stapeln 1985.  

Malmöfestivalen är fartfylld och upplevelserik. Mat från världens alla hörn utgör ett centralt inslag. Av tradition är det på Gustav Adolfs Torg och i viss mån på Södergatan som malmöborna bjuds på kulinariska upplevelser med såväl svenska som internationella rätter.
 
Det finns flera musikscener på festivalområdet, bland annat utgör Stora scenen på Stortorget en viktig knutpunkt. Malmöfestivalen har genom åren attraherat såväl den svenska popeliten som välkända utländska artister, exempelvis The Ark, Peps Persson, Sugababes, Lloyd Cole, Hammerfall, Svenska Akademien, Wilmer X, Marit Bergman med flera. Malmöfestivalen samarbetar med radiokanaler som RIX FM och NRJ in the Park, vilka i sin tur också presenterar artister. På festivalen förekommer tält med musik inom en rad olika genrer som jazz, 60-talsmusik och blues.
 
För barn och ungdomar finns en uppsjö av arrangemang och attraktioner, främst i Raoul Wallenbergs Park där scenplatsen Arenan huserar och på Stortorget där tivolit under en längre tid varit placerat. För de lite äldre erbjuds också ett brett sortiment av upplevelser, till exempelvis i ord- och filmtälten samt performanceföreställningar. Musik för den danslystne erbjuds på dansbanan. Alla festivalens konserter är gratis, det finns inga bokade platser. Folk kommer och går som de vill.
 
Festivalen inleds varje år med ett stort kräftkalas. Startåret 1985 ville man göra något speciellt, och det blev en måltid för hela Malmös befolkning. Kräftkalaset, som hålls på Stortorget under bar himlen, har blivit en av de starkaste symbolerna för Malmöfestivalen. Under några år tillverkades även ett speciellt festivalöl som besökarna kunde köpa.

Fyrverkerier

Foto Jan-Erik Andersson

Även drakbåtarna var länge en viktig företeelse under festivalen. Drakbåtstävlingarna gick ut på att olika betalande företag i Malmö fick chansen att utmana varandra genom att paddla 300 meter längs kanalen på kortast möjliga tid. Det började premiäråret 1985, då 16 lag tävlade. Men redan året därpå hade intresset stigit och år 1996 hade intresset blivit så stort att hela 570 lag deltog. Till tävlingen skapades fantasifulla dräkter och roliga namn på de deltagande lagen. Efter hand minskade emellertid intresset varför tävlingarna lades ned 2006.
 
Malmöfestivalen har vanligtvis ägt rum i city, på innerstadens gågator och torg. Men 2005 flyttades en del av festivalen till Slotts- och Kungsparkerna. Det var framförallt aktiviteterna vid Triangeln som flyttades, delvis på grund av Citytunnelns byggnation. 2008 återgick festivalarrangörerna till att koncentrera innehållet till stadskärnan. Detta för att få en mindre segregerad och mer sammanhållen festival med högre interaktivitet.

2008-12-08 / Christian Dahl, festivalgeneral

Litteratur

Ambrius, Jonny, Malmöfestivalen 1985-2004. 2004.
Gislason, Kristjan, Drakbåtshistoria (Malmö kanotklubb 1926-1996. 1996.)
Malmöfestivalen 1985-1994. Yngvesson får en idé. (Mitt hjärtas Malmö. Vol 10 1980-2005.)
Nilsson, Eja, Festivalen mättar hela Malmö! (Allt om mat. 1994:10.)