$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Malmös saluhallar

Äldre svartvitt fotografi av Saluhallen vid Föreningsgatan. Byggnadens entré ramas in av två torn.

Saluhallen Föreningsgatan. Foto: Malmö museum.

Under andra halvan av 1800-talet blev Saluhallarna ett nytt inslag i gatubilden.

När urbaniseringen satte fart under andra halvan av artonhundratalet blev livsmedelsförsörjningen en stor och viktig fråga för de styrande i städerna. Att enbart idka torghandel under bar himmel utan skydd för kyla, fukt, värme, damm och smuts blev i längden ohållbart.

Risken för sjukdomar gjorde att de sanitära förhållandena måste förbättras. Livsmedel så som kött-, fisk-, och mejeriprodukter ställer krav på kontrollerade temperaturer och bör förvaras under tak och väggar.

Saluhallarna blev ett nytt inslag i gatubilden.

Svartvit äldre fotografi från interiör i en av saluhallarna. Diskar är uppradade längs en långsida och kvinnor i tidstypiska kläder med förkläden arbetar bakom diskarna.

Saluhallen Drottningtorget. Foto: Malmö museum.

Den växande industristaden Malmö var inget undantag och under nittonhundratalets första år såg stadens myndigheter till att uppföra tre stora saluhallar. Stadsarkitekt Salomon Sörensen var mannen bakom byggnaderna.

Malmös första saluhall

Den första saluhallen inreddes i husarregementets före detta ridhus vid Drottningtorget. Då hade man redan satt igång planerna för en nybyggd saluhall på Lilla Torg. Den stod färdig sommaren 1903. Samma år tog den snabbt växande staden beslut om att bygga ytterligare en stor saluhall.

Fyra år senare var det dags att slå upp portarna för Södra saluhallen på Föreningsgatan.

Svartvitt äldre fotografi av extriören av en saluhall. Utanför syns häst och vagn och personer i tidstypiska kläder.

Saluhallen Lilla Torg. Foto: Malmö museum.

Några decennier senare blir det allt svårare för saluhallarna att klara sin verksamhet. Andra världskriget startar och med det kommer ransoneringar och livsmedelsbrist. På fyrtiotalet får vi se snabbköp och självbetjäning som en naturlig del av dagligvaruhandeln.

Saluhallen på Föreningsgatan blev luftvärnsverkstad under kriget för att senare förändras till idrottshall.

Drottningtorgets saluhall stängde 1963 och gjordes om till vagnmuseum. Under femtiotalet förvandlades hallen på Lilla Torg till bilhandel för att rivas 1968.

Äldre svartvitt fotografi av interiör i en saluhall. Bilden är tagen lite uppifrån. På bilden ses personer bakom diskar som arbetar, samt personer som handlar.

Saluhallen Föreningsgatan. Foto: Malmö museum.

Saluhallar i Malmö idag

Mer eller mindre lyckade försök gjordes på åttio- och nittiotalet för att återuppliva saluhallarna både på Föreningsgatan, Lilla Torg och Möllevången.

Idag finns inget kvar av den verksamheten. Men 2016 färdigställdes en av järnvägens gamla godsmagasin på Gibraltargatan och malmöborna kan återigen handla livsmedel i en liten saluhall.

  • Andersson, Martin, Det lilla torget med den stora saluhallen. 2016.
  • Andersson, Martin, Återställ den glömda saluhallen! 2016. (SDS)
  • Bygga skånska städer: aspekter på stadsarkitektur efter 1850. 1975.
  • Ordningsstadga för Malmö : instruktion för Styrelsen för Malmö stads saluhallar. 1902.
  • Saluhallsjournalen. 1929.
  • Slakthus: berättelse över verksamheten vid Malmö stads offentliga slakthus och köttbesiktningsbyråer.
  • Tykesson, Tyke, Arkitekterna som formade Malmö (s. 54-57). 1996.
    sv