Frågor och svar om klimatinsatserna
Malmö stad arbetar med att sänka stadens utsläpp av växthusgaser för att nå våra lokala klimatmål och bidra till att bromsa den globala uppvärmningen. Just nu pågår en kampanj som handlar om hur alla Malmöbor kan bidra, med stora och små klimatinsatser för att minska utsläppen.
Vad är en klimatinsats?
En stor del av Malmös växthusgasutsläpp kommer från oss Malmöbor. De uppstår till exempel på grund av hur vi äter, förflyttar oss och shoppar. En del av dessa utsläpp har vi möjlighet att minska själva genom att göra små och stora klimatinsatser i vardagen. Alla kan göra något - börja där det känns bra för dig! Om vi är många som gör klimatinsatser blir det gemensamma reslutatet en stor skillnad för Malmö och planeten.
En klimatinsats kan vara allt från ett enkelt vardagstips till större livsstilsförändringar. Klimatinsatserna är indelade i fem olika områden där det ofta finns stor potential att minska vår klimatpåverkan: mat, hemmet, resor, prylar och kläder, samt engagemang.
Vad är syftet med klimatinsatserna?
Klimatinsatserna handlar om att visa att det finns massor som du som Malmöbo kan göra redan idag för att bidra i klimatomställningen. Alla har olika förutsättningar, men med de många olika typerna av insatser hoppas vi att du ska hitta något som funkar för just dig och ditt liv.
Vilken effekt får olika livsstilsval och vilka möjligheter finns i Malmö? Genom klimatinsatserna vill vi inspirera till handling.
Vad gör Malmö stad för att skynda på klimatomställningen?
Det görs mycket i Malmö, men vi behöver göra ännu mer. Klimatomställningen kräver att hela staden jobbar tillsammans på nya sätt för att hitta lösningar på klimatutmaningarna.
Malmö stads klimatmål anger riktningen för arbetet. Till år 2030 ska Malmös geografiska utsläpp ha minskat med 70 procent, de konsumtionsbaserade utsläppen ska halveras och Malmö stads organisation ska ha nettonollutsläpp. Malmö ska även försörjas med 100 procent förnybar eller återvunnen energi, ha ett hållbart mobilitetssystem samt ställa om till en mer cirkulär ekonomi.
Under det senaste året har det gjorts flera insatser för att accelerera klimatomställningen i Malmö. Vi har arbetat fram analyser och kunskapsunderlag för att veta vilka områden vi ska fokusera på. Klimatarbetet utgår nu från sju prioriterade områden där vi vet att det finns potential att kraftigt minska Malmös klimatpåverkan. Det handlar om byggande, elförsörjning, uppvärmning, cirkulär ekonomi, mobilitet, konsumtion, och att nå nettonollutsläpp i Malmö stads egen organisation. Inom varje område arbetar vi nu fram färdplaner med konkreta åtgärder för hur vi ska nå klimatmålen till 2030. För att lyckas är det helt avgörande att vi samarbetar med näringslivet, akademin, Malmöborna och föreningar.
Vad menas med konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp?
I de konsumtionsbaserade växthusgasutsläppen ingår den klimatpåverkan som vår konsumtion av varor och tjänster orsakar i Malmö, Sverige och andra länder. Det innebär att resorna vi gör utanför Malmö och kaffet vi dricker som odlats på andra håll i världen, också ingår.
Vad har Malmö för mål när det gäller konsumtionsbaserade utsläpp?
Målsättningen är att år 2030 ska växthusgasutsläppen från det som konsumeras i Malmö vara på god väg mot en hållbar nivå. Varje Malmöbo orsakar genom sin konsumtion i genomsnitt 6,3 ton koldioxidekvivalenter om året (9,88 ton om vi inkluderar offentlig konsumtion och investeringar). Den siffran har vi i Malmö som mål att halvera till år 2030. Att till exempel ta vara på det vi äger eller köpa begagnat i stället för nytt, att välja att äta mer från växtriket, och att välja tåget eller att semestra på hemmaplan kan minska vår klimatpåverkan med flera ton per år.
Spelar det verkligen någon roll vad en individ gör? Är inte de utsläppen så små jämfört med allt annat?
Om alla gör en insats blir den samlade effekten stor. Dessutom hänger förändringar i samhället på olika plan ihop. Det är individer som utgör samhället och som påverkar vad företag och politiker gör. Alltså spelar alla som lever och verkar i vår stad viktig roll för hur Malmös framtid ska se ut ut.
Forskning att det bara krävs att 25 procent av en grupp visar vägen för att resten ska följa efter. Om du gör en insats är chansen alltså stor att fler börjar göra samma sak!
Inom vilka områden släpper Malmöborna ut störst mängd växthusgaser?
Cirka en fjärdedel av Malmöbornas genomsnittliga växthusgasutsläpp kommer från mat och dryck. Flygresor orsakar också omkring en fjärdedel. Efter det kommer bilresor och uppvärmning av bostäder. Den genomsnittliga Malmöbon har mindre växthusgasutsläpp från bilkörning än den genomsnittliga svensken.
Ser alla Malmöbors utsläpp likadana ut?
Nej - beroende på livsstil och förutsättningar i livet så ser de konsumtionsbaserade utsläppen olika ut från person till person. I Malmö skiljer sig de konsumtionsbaserade utsläppen mycket mellan olika områden i staden. Skillnaden beror till stor del på hur mycket pengar en person har att röra sig med. För de som flyger mycket är det ofta den största utsläppskällan, medan mat och vardagsresor med bil kan vara det som orsakar mest utsläpp för andra.
Varför lägger ni fokus på individen istället för på politiker eller företag?
Det stämmer att stora politiska beslut ofta ger större omedelbar effekt än en livsstilsförändring på individnivå. Men båda sakerna är viktiga för att skapa förändring i rätt riktning.
Förändringar i samhället på olika plan påverkar varandra och det är individer som utgör samhället och som fattar politiska beslut. Det betyder att alla som lever och verkar i vår stad spelar en avgörande roll i hur Malmös framtid ser ut.
Sidan senast uppdaterad: