$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Johanneskyrkan

Äldre fotografi på Johanneskyrkan, en stor kyrka med högt torn. Man ser även bebyggelse runt om kyrkan.

S:t Johannes kyrka från sydväst,1925. Foto: Berndt Johnsson / Malmö museum.

  • Rådmansgatan 20
  • 1903-07

Sankt Johannes kyrka ritades av Axel Anderberg och invigdes den 1 juni 1907 av biskopen i Lunds stift.

Kyrkans historia

Sankt Johannes kyrka invigdes den 1 juni 1907 av biskopen i Lunds stift, Gottfrid Billing (1841-1925). Malmö stad expanderade och kyrkorna i S:t Petri och S.t Pauli församlingar räckte inte längre till. 

Johanneskyrkans arkitekt var Axel Anderberg (1860–1937) känd för att ha ritat monumentala byggnader som Stockholmsoperan och Naturhistoriska riksmuseet.

Johanneskyrkan är uppförd i rött tegel på en sockel av granit. Tornet är 60 meter högt och placerat vid kyrkans norra ända. Av tradition brukar kyrktorn placeras vid vapenhuset i väster.

Johanneskyrkan sedd framifrån. På bilden syns kyrkans entré, stora fönster samt torn.

Johanneskyrkan. Foto: Helena Rosengren / Malmö museum.

Arkitektur

Johanneskyrkan är en sevärdhet bland annat för att den är en av få kyrkor i landet som är utförd i jugendstil. Annars var den nygotiska stilen vanlig vid tiden runt sekelskiftet 1900.

I Malmös omgivningar finns flera nygotiska kyrkor, till exempel kyrkorna i Bunkeflo (1898) och Limhamn (1890). En annan känd jugendkyrka från samma tid är Engelbrektskyrkan i Stockholm, invigd 1914. Jugend karaktäriseras av mjuka och rundade former med inslag av växtornamentik.

Framträdande detaljer

I Johanneskyrkans fall är det rosen som fått en framträdande roll. Huggna i sten och snidade i trä, inuti kyrkan såväl som utanför återfinner man rosor i en sådan mängd att kyrkan har fått tillnamnet Rosornas kyrka. Förutom att vara dekorativa är rosorna också en gammal kristussymbol, en bild som återkommer i den gamla psalmen "Det är en ros utsprungen".

I triumfbågen framme vid högaltaret syns tre reformatorer avbildade, Den store reformatorn Martin Luther, Olaus Petri, Sveriges reformator och Claus Mortensen, Malmös reformator. Altartavlan är en relief i ekträ som föreställer Jesus och barnen. Konstnären hette Harald Sörensen Ringi (1872–1912) och den invigdes allhelgonadagen 1909.

sv