Rådhuset
När Stortorget anlades på 1530-talet uppförde man samtidigt ett nytt rådhus. Det står där än idag.
Redan på 1300-talet fanns ett rådhus i Malmö. Det låg vid tingsplatsen mellan S:t Petri kyrka och Östergatan, ungefär där gamla Riksbankens hus (”Pittahuset”) ligger idag.
På 1530-talet rev man ett antal byggnader, bland annat ett kloster, för att ge plats åt ett nytt, centralt placerat torg. Det stora torget kom senare att kallas Stortorget. Vid torget föll det sig naturligt att även uppföra ett nytt rådhus, vid torgets nordöstra hörn. År 1546 stod byggnaden, som var uppförd i tegel med burspråk och gotiska trappstegsgavlar, färdig att tas i bruk. Huset hyste bland annat den grandiosa ”Knutssalen”.
Nordens största torg och rådhus
Både torg och rådhus ansågs då vara Nordens största och kan ses som ett uttryck för den djärva politiska ambitionen hos borgarna i Malmö under renässansen. Byggmästare var Peder Ipsen Murmästare, som senare medverkade vid bygget av citadellet i Landskrona.
Av 1500-talets version av rådhuset återfinns bara källarens tunnvälvda valv. Norra delen av källaren var redan från början krog. I den södra delen låg ett mindre fängelse ("vandkelleren") med fyra dystra och fuktiga celler.
Råd för lag och ordning
Från Rådhuset styrde och bestämde stadens borgmästare och magistratens rådmän över Malmö och dess invånare. Rådhuset var också centrum för rättsskipningen. Framför Rådhuset sammanträdde bytinget vars ledamöter satt på de fyra tingsstockarna. Där löste man tvister och konflikter. Utanför Rådhuset stod ”kåken” där man straffade brottslingarna med prygel. Den fruktade ”trähästen” användes som straff för mindre förseelser.
Kvinnor torterades i fångcellerna för att erkänna häxeri. Mellan åren 1543 och 1663 namngavs i domböckerna 38 kvinnor som bränts på Kirseberg som häxor. Andra tvingades genomgå vattenprovet vid bryggan.
Malmös blodbad
När svenskarna tog makten från danskarna flyttade bytinget in på Rådhuset. Året efter det svenska övertagandet 1658 avslöjades en kupp mot den svenska krigsmakten. Arton sammansvurna dömdes till döden för högförräderi, men endast Bartholomeus Michelsen, Johan Jörgensen och Jochum Brun miste sina huvuden på Stortorget. De andra benådades. Ett ögonvittne till blodbadet har berättat: "Här var ett sådant gråt och skrik, ja jämmerlig klagan, att jag i sanning kan säga, att det ej har varit större jämmer, sedan staden grundades”.
Tjugo år senare arkebuseras den skånske godsägaren Jörgen Krabbe på torget, anklagad för högmålsbrott efter ett påstått samröre med de skånska friskyttarna (snapphanarna).
Nya fasader
Under 1700- och 1800-talen utvidgades rådhusbyggnaden mot öster, varvid också fasaden mot Stortorget förändrades.
Mellan åren 1812 och 1813 förlorade byggnaden sin gotiska arkitektur samt trappgavlarna och fick en klassicistisk fasad.
På 1860-talet, då nya kommunalförordningar infördes i Sverige och industrialismen tog fart på allvar i Malmö, omgestaltades rådhuset drastiskt. Fasaden omformades till holländsk renässansstil. Invändigt fick byggnaden en trapphall med pompejiska takmålningar och flera stora samlingsrum – däribland en ny Knutssal, tydligt inspirerad av Spegelsalen i Versailles. En sådan karaktär hade rådhuset aldrig tidigare haft. Men arkitekten Helgo Zettervall menade att det var så borde byggnaden ha sett ut ursprungligen.
Polis och arkiv i källaren
Redan i slutet av 1700-talet hade stadens nattväktare ett uppehållsrum under stora rådhustrappan. I mitten av 1800-talet inrättades ett nytt poliskontor i Rådhusets norra källare. Med industrialismen och en drastisk inflyttning till Malmö ökade också samhällsproblemen. På 1870-talet tog polisen hela källaren i anspråk. De flyttade till ett eget polishus 1912.
År 1903 öppnade Malmö stadsarkiv i Rådhusets norra källare. Den förste stadsarkivarien hette A U Isberg. Han efterträddes 1932 av Leif Ljungberg. Stadsarkivet bytte lokaler 1960. Året efter öppnade restaurangen.
År 1959 kompletterades rådhuset med en modern tillbyggnad som bland annat rymde Malmö tingsrätt ut mot Kalendegatan.
Julinblåsning under 300 år
Julinblåsningen är en nästan 300 år gammal tradition. Sedan 1727 (med uppehåll cirka 1840 till 1870) har borgmästaren från Rådhusets trappa eller balkong på julafton klockan 12 förkunnat julfrid till musikarrangemang.
På den tid då det inte fanns armbandsur på var mans arm, eller mobiltelefoner i alla fickor, fyllde offentliga klockor en nödvändig funktion. På Rådhuset sitter sedan 1870 en mekanisk klocka som har renoverats ett antal gånger.
Detaljrik fasad
Även Rådhusets detaljrika fasad måste fräschas upp då och då. Det skedde senast 2017. Figurer och skulpturer som varit bortglömda bakom lager av smuts framträder sedan dess i sin fulla prakt. Men vilka är gubbarna och kvinnorna som blickar ner över Stortorget?
Fördjupning: Vilka är figurerna på Rådhusets fasad?
Överst på Rådhusets fasad står fem kvinnor i helfigur. De är tillverkade i terrakotta, skapade av den danske bildhuggaren Ferdinand Edvard Ring, som då höll till i Höganäs. I Köpenhamn är han bland annat känd för sina skulpturer "H.C. Andersen" och frontongruppen "Apollo och Pegasus" i zink till Kungliga Teatern.
Vilken kvinna, eller vilka kvinnor, som satt modell för de fem skulpturerna är nog dessvärre bortglömt sedan länge.
Damen som gestaltar Åkerbruket formar sin högra hand såsom hon höll i något redskap. Eller är det möjligen en såningsrörelse?
Närmast till höger står Sjöfarten. Hon håller i två "pinnar", möjligen tillhörande skeppsratten på ett segelfartyg.
På den andra halva av huset står alltså Slöjden (eller Hantverket). Hon ser ut att ha en imaginär stickning i händerna.
Och längst söderut: Handeln. Hon håller en penningpåse i handen, hårt tryckt till sitt bröst. Den andra armen – den som hon tidigare sträckte ut i en generös gest – har helt enkelt trillat av.
Viktigast av de fem är hon som står i mitten: Themis eller Rättvisan. Rådhuset är ju traditionellt platsen varifrån lag och ordning upprätthålls, även om tingsrätten sedan 1960-talet och fram till sommaren 2023 låg på baksidan. Themis var i grekisk mytologi Zeus andra hustru och styrde över den gudomliga rättvisan. Hon var mor till Dike, som var den mänskliga rättvisans gudinna och i romersk mytologi motsvaras av Justitia. Som sig bör håller Malmös egna Themis en våg med två vågskålar i ena handen och ett svärd i andra. Vid hennes fötter sitter ett lejon.
Under kvinnorna finns fyra byster. De föreställer mäktiga män som har gjort stort avtryck i Malmös historia.
Tre av dem var invandrare eller tillhörde en invandrad släkt. De var bördiga från dansktyska Schleswig-Holstein. Alla hade ledande positioner inom politiska, ekonomiska, religiösa, sociala, och finansiella institutioner ur patriarkatet. Tre av dem var samtida.
Äldst i gänget – tvåan från vänster – var Jörgen Kock (1487-1556). Han var född i Westfalen, men i Malmö känd som en framgångsrik handelsman, borgmästare och myntmästare. Under hans tid uppfördes det ursprungliga rådhuset – då Nordens största – på det nyanlagda torget. Hans bostad ligger än idag i hörnet av Västergatan och Frans Suellsgatan.
Handels- och industrimannen Frans Suell (1744-1817) – bördig från byn Grömitz i Holstein – fick inte bara en gata uppkallad efter sig, han förärades även en staty på Norra Vallgatan och en byst på Rådhusets gubbhylla (den andra från höger). Han är kanske mest känd för att vara initiativtagare till Malmö hamn. Som affärsman var han verksam i många branscher – textil-, kalk- och järnindustri – men det var tobaksfabriken som inbringade den stora förmögenheten.
Byst nummer ett, från vänster räknat, tillhör köpman och kommunalman Lorentz Isac Bager (1785-1857). Han anses också vara en nyckelperson bakom Malmö hamn. Tillsammans med Mathias Flensburg beställde han 1837 stadens första ångbåt och ägnade sig åt välgörenhet.
Längst till höger finner vi den andra ångbåtspionjären, handelsmannen Mathias Flensburg (1779-1851). Hans stamfader är Hans Gredersen, född år 1583 i Flensburg (som då tillhörde det danska riket). Flensburg kom föräldralös till Malmö som trettonåring. Han gick i lära hos handlaren Lorens Faxe. År 1806 satte han upp en egen spannmålshandel på Hjulhamnsgatan och 1827 inköpte han gården i hörnet av Södergatan och Skomakaregatan som än idag kallas Flensburgska huset.
Den siste borgmästaren
Den siste som kunde titulera sig borgmästare under hela sin ämbetsperiod (1942-1966) i Malmö blev Thomas Munck af Rosenschöld. 1971 avskaffades rådhusrätten och borgmästarsysslan försvann. Rosenschöld ersattes av rådman Johan Björling. Efter Björling blev det en ny ordning där det istället är ordföranden i kommunfullmäktige som representerar Malmö stad vid olika offentliga tillställningar.
Fördjupning: Borgmästare i Malmö
Den siste som i formell och praktisk mening, och under hela sin ämbetsperiod (1942-1966), kunde titulera sig borgmästare i Malmö blev Thomas Munck af Rosenschöld. När man år 1971 avskaffade alla rådhusrätter och införde tingsrätter även i städerna försvann borgmästarsysslan helt och hållet. Borgmästare blev då istället lagmän.
Under en övergångsperiod kunde dessa ansöka om att även fortsättningsvis använda titeln borgmästare. Därmed kunde rådman Johan Björling, som 1967 efterträdde Munck af Rosenschöld, även han kalla sig borgmästare.
Efter Munck af Rosenschöld och Björling blev det istället ordföranden i kommunfullmäktige som representerar Malmö stad i olika offentliga tillställningar.
Borgmästare i Malmö från 1400-talet till 1980
Anders Mortensen (1400-tal)
Hans Mikkelsen (1500-tal)
Jörgen Kock (1500-tal)
Söfren Christensen 1629–1649
Johan Lorich 1710–1726
Jacob Montell 1712–1724
Jöns Stobæus 1724–1734
Anton Borg 1734–1761
Henric Falkman (1761–1767)
Carl Fredrik Widegren 1768-1803
Carl Magnus Nordlindh 1805–1818
Hans Aron Falkman 1818–1846
Carl Christian Halling 1846–1851
Jacob Malmborg 1852–1876
Olof Ahlström 1876–1903
Wilhelm Skytte 1904–1918
Hans Brodin 1918–1925
William Linder 1925–1941
Thomas Munck af Rosenschöld 1941–1966
Johan Björling 1967–1980
Politieborgmästare från 1726 till 1843
Josias Hegardt 1726–1762
Georg Reinhold Dahlström 1770–1798
Henric Falkman 1793–1795
Johan Kiellander 1819–1843
Ordförande i Malmö kommunfullmäktige från 1974 till 2024
Arne Lundberg 1974-1985
Percy Liedholm 1985-1988
Alf Pettersson 1988-1991
Percy Liedholm 1991-1994
Kjell-Arne Landgren 1994-2010
Kent Andersson 2010-2018
Carina Nilsson 2018-
Guidad visning av rådhuset
Sidan senast uppdaterad: