$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Rådhuset

I samband med att Stortorget lades ut på 1530-talet började man uppföra ett nytt rådhus vid torgets nordöstra hörn. 

  • Stortorget 2
  • 1546, 1863

Stortorget och rådhuset kan tillsammans ses som arkitektoniska uttryck för den djärva politiska ambitionen hos borgarna i Malmö under renässansen.

Byggmästare var Peder Ipsen Murmästare, som senare medverkade vid bygget av citadellet i Landskrona.

Historik

År 1546 stod byggnaden, som var uppförd i tegel med burspråk och gotiska trappstegsgavlar, färdig att tas i bruk. Huset hyste bland annat den grandiosa "Knutssalen".

De bäst bevarade partierna av rådhusets äldsta delar utgörs av källarvalven som idag rymmer en restaurang. Rådhuset har sedan 1500-talet varit föremål för ett flertal ombyggnader, men dess omfång mot Stortorget är i stort sett detsamma som under renässansen.

Byggnaden utvidgas och förändras

Under 1700- och 1800-talen utvidgades byggnaden mot öster, varvid också fasaden mot Stortorget förändrades. På 1860-talet, då nya kommunalförordningar infördes i Sverige och industrialismen tog fart på allvar i Malmö, omgestaltades rådhuset drastiskt efter planer av Helgo Zettervall.

Fasaden omformades till holländsk renässansstil. Även om huset aldrig haft en sådan fasad menade Zettervall att så borde den ha sett ut ursprungligen.

Byggnadens interiör

Rådhuset fick även en rikt utsmyckad interiör som till stora delar är bevarad. Stadens magistrat hade under lång tid även lokalt domstolsansvar. Dagens tingsrätt ligger bakom rådhuset vid Kalendegatan i en byggnad ritad av Sture Kelfve 1958. Kelfve inkorporerade valv från ett medeltida hus i källaren till det i övrigt helt moderna komplexet.

Guidad visning av rådhuset

Rådhusklockan

Rådhusklockan monterades 1870 och levererades av G.W. Linderoth som var urmakare från Stockholm. Linderoth började tillverka fickur men även pendyler och väggur.

År 1860 beställde SJ det första stationsuret. Det blev början till en lång och framgångsrik tillverkning av tornur, stationsur med mera. Efterhand blev Linderoth en av de högst ansedda inom området.

Renovering av rådhusklockan

I maj 2011 var det dags att ersätta och renovera alla kugghjul samt tim- och minutvisarna. Rådhusklockan är en mekanisk klocka och behöver därför ses över med jämna mellanrum.

Uret får denna gång en ordentlig renovering med nya kugghjul och nytillverkade visare. De gamla visarna gjordes i koppar och är nu utslitna, inte minst för att kopparn mjuknar. De nya visarna tillverkas därför i rostfritt stål för längre beständighet.

sv