Malmö stad
$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Sjöbergska palatset

Foto: Marina Hasanllari, 2021

  • Östergatan
  • 1893
  • Byggnadsminne

Det Sjöbergska palatset stod klart 1894. Här samlade Axel Paulus Sjöberg sina olika fabriker så att han enkelt kunde hålla kontroll över produktionen.

Verksamheten samlades i kvarteret Humle

Fabrikören Axel Paulus Sjöberg (1839–1913) föddes i Flackarp. Han började som bokhållare, redovisningsekonom, hos Johan Henrik Dieden sr. Redan som 25-åring startade Sjöberg 1884 Malmö Kritbruk i Södra Sallerup tillsammans med lantbrukaren Anders Svensson. Med kapitalet från den verksamheten grundade han under 1860- och 1870-talen flera fabriker som tillverkade bland annat vagnssmörja, såpa och kreosotin, en olja som utvinns ur tjära och som används för att framställa träkonserveringsmedel.

1873 samlade Sjöberg tillverkningen i kvarteret Humle vid Östergatan, i närheten uppförde han senare sin påkostade privatbostad. Kvarteret blev därmed ett gårdskomplex som innehöll både bostadshus, fabriker och magasin. På så sätt kunde Sjöberg enkelt övervaka produktionen i sina intilliggande industrier. Boende och företagsverksamhet var integrerade och det ges flera exempel på liknande verksamheter på Östergatan under samma tidsepok.

Svartvitt foto av Östergatan taget mitt i gatan med byggnader längs båda sidorna och cyklister och gående.

Östergatan mot väster, 1920-tal. Till vänster syns planket till Hommerbergska brädgården och Norregatans mynning. Därefter i kvarteret Humle, Sjöbergska palatset. Foto: A R Liedholm

Sjöbergska palatset byggs

I det sena 1800-talet var det på modet bland entreprenörer att bygga sig praktfullt dekorerade privatpalats som skulle signalera att deras iver och flit hade gett dem möjlighet att bo stort och pampigt. Arkitekten Alfred Arwidius (1861–1915) fick uppdraget att rita det Sjöbergska palatset och utförde det i fransk renässansstil med bottenvåning i kalksten och de tre övre våningarna i gult tegel, så kallat förblendertegel. I de stora kakelugnsförsedda våningarna fanns det rum som matsal, kabinett, salong och moderna badrum. Byggnaden stod klar 1893–1894.

Svartvitt foto av tegelbyggnaden i fransk renässansstil.

Sjöbergska palatset. Foto: C.V. Roikjer, 1907.

Familjen Sjöberg bodde i fastigheten och hyrde även ut paradlägenheter till bland annat grosshandlaren Gotthard Zätterström med hustrun Hilda Åkerman och deras sex söner samt till grundaren av Skånska Dagbladet, Rudolf Asp, med hustrun Helena Ohlsson och deras fem döttrar.

I byggnaden hade även företaget A. P Sjöbergs fabriker sitt kontor.

Utsmyckningar vid huset

Stuckatören Edwin Notini hade en stor roll i utformningen av fastigheten och fasaden är rikligt försedd med utsmyckningar. Taket har torn och tinnar och smidesbalkongerna samt prydnadsgavlarna förstärker den slottsliknande känslan.

På fasaden vid Norregatan finns en relief med tänkespråket ”Flit skänker framgång”, omgärdat av riddarhjälm, sköld och en grip, fabeldjuret med lejonkropp och örnhuvud som också återfinns i Malmös stadsvapen.

Runt hörnet på Östergatan finns en utsmyckning i marken med en bevingad häst, symbolen för A. P. Sjöbergs fabriker. Inne i fastigheten märks utsmyckningar som målade innertak och stuckaturer. När fastigheten fasadrestaurerades 2013 återskapades den dekormålade frisen som löper runt fasaden.

Sjöbergska palatset är byggnadsminne sedan 1987.

Familjen gav namn åt flera gator

Såväl Axel Paulus som hans hustru Ida har gett namn åt gator i Malmö. A.P. Sjöbergs väg finns i Malmö sedan 1991. Ida Sjöbergs namn lever kvar i Idaborgsgatan som drogs där Idaborg en gång låg. Detta var ett slottsliknande tornförsett hus vid nuvarande Ellstorpsparken på Sallerupsvägen, en gång familjens sommarresidens. Under 1920- och 30-talen disponerades det av fattigvården och var ålderdomshem för kvinnor.

Axel Paulus Sjöberg var ledamot i flera bankstyrelser och var under åren 1875–1886 samt 1893–1908 ledamot av Malmö stadsfullmäktige.

  • Guide till Malmös arkitektur, 2001
  • Hansson, Cecilia: Byggnadsminnen: Malmöhus län, 1995
  • Malmö stads historia, del 4, 1985
  • Malmö stads historia, del 5, 1989
  • Tykesson, Tyke och Magnusson Staaf, Björn, Arkitekterna som formade Malmö. En modern stad växer fram 1878-1945. 1996.

Sidan senast uppdaterad:

sv