$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Bo 100

  • Monbijougatan 4
  • 1991

De allra flesta har väl någon gång passerat det färgglada Bo 100 huset nära Möllevången i kvarteret med det passande namnet Monbijou — mitt smycke.

Bo 100 står för »hundra procent bra boende«. Det ritades av den originelle Malmöarkitekten Ivo Waldhör i intimt samarbete med de 39 ursprungliga hyresgästerna. Alla lägenheter individualiserades. Idén föddes vid bomässan 1986. Husen var klara fem år senare och fick stadsbyggnadspris året därpå, 1992.

Historik

Bo 100 började som idé i samband med bomässan i Malmö Bo, 1986. Hyresgästföreningen i Malmö upplevde att bomässan i mycket blev en traditionell byggproduktmässa mer än en idéburen bomässa. Samtidigt var arkitektföreningen med dess dåvarande ordförande Ivo Waldhör frustrerad över den i Sverige allt svagare arkitektrollen.

På ett seminarium studerades erfarenheter från olika håll av inflytande i planerings- och byggprocessen. Detta blev startskottet för att i projektet Bo 100 skapa ett bostadskvarter med de boende i fokus.

Arkitektur

  • Byggår: 1987—91
  • Arkitekt: Ivo Waldhör m fl
  • Byggherre: MKB

Torn, burspråk, utskjutande balkonger, oregelbunden fönstersättning, grönska långt upp på fasaderna och inramat av stora träd och ringlande häckar gör det omöjligt att inte bli glad när man ser huset. En grå regnig Malmödag fungerar huset som en vitamininjektion.

Det man inte ser, men som kanske är intressantare, är att det innanför fasaderna ryms fantasifulla lägenheter i ett boende med stor gemenskap och djupare värden än den rent estetiska upplevelsen. Den expressiva, form- och färgrika utformningen saknar motstycke i svensk arkitektur och huset är ett av mycket få svenska bostadshus från de senare decennierna som rönt stor internationell uppmärksamhet.

Huset idag

MKB äger huset men det administreras av de boende själva i en boendeförening. De boende medverkar i förvaltningen, uthyrning, sköter städning och trädgård mm. Man har hög kvalitet i förvaltningen och ett avsevärt billigare boende. Man hjälps åt även med sådant som ligger lite vid sidan om, till exempel bjuder på mat och driver studieverksamhet.

sv