Under 2021 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Bo 100

  • Monbijougatan 4
  • 1991

De allra flesta har väl någon gång passerat det färgglada Bo 100 huset nära Möllevången i kvarteret med det passande namnet Monbijou — mitt smycke (här låg en gång ett värdshus med det namnet). Bo 100 står för »hundra procent bra boende«.

Historik

Torn, burspråk, utskjutande balkonger, oregelbunden fönstersättning, grönska långt upp på fasaderna och inramat av stora träd och ringlande häckar gör det omöjligt att inte bli glad när man ser huset. En grå regnig Malmödag fungerar huset som en vitamininjektion. Det man inte ser, men som kanske är intressantare, är att det innanför fasaderna ryms fantasifulla lägenheter i ett boende med stor gemenskap och djupare värden än den rent estetiska upplevelsen.

Huset idag

MKB äger huset men det administreras av de boende själva i en boendeförening. De boende medverkar i förvaltningen, uthyrning, sköter städning och trädgård mm. Man har hög kvalitet i förvaltningen och ett avsevärt billigare boende. Man hjälps åt även med sådant som ligger lite vid sidan om, till exempel bjuder på mat och driver studieverksamhet.