$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Stadsteatern (Malmö Opera)

Den 23 september 1944, invigdes Malmö Stadsteater och Konserthus under stort pompa och ståt. Den sades då vara norra Europas modernaste teaterbyggnad uppförd i en modernistisk arkitektur och med avancerad scenteknik.

Historik

Ambitionen hade varit att skapa en fondbyggnad i slutet av Fersens väg som skulle locka till sig folk ur olika samhällsskikt och konkurrera med biografernas utbud. Malmös ledande politiker ville att den nya teatern skulle vara en folkteater i demokratisk anda där klassiska teaterstycken skulle blandas med konsertföreställningar, boxningsmatcher och konferenser.

Arkitektur

  • Byggår: 1933—44
  • Arkitekt: Sigurd Lewerentz, David Helldén, Erik Lallerstedt
  • Byggherre: Malmö Stad

En arkitekttävling utlystes, och ett radikalt funktionalistiskt förslag signerat Sigurd Lewerentz segrade. Detta kom dock inte att realiseras, utan efter en omtävling bestämdes att Lewerentz tillsammans med andrapristagarna, Erik Lallerstedt och David Helldén, skulle utarbeta de slutgiltiga ritningarna för Malmö Stadsteater och Konserthus.

Byggnadsminne

Malmö Stadsteater (nuvarande Malmö Opera) är ett byggnadsminne .

Såhär används byggnaden idag

Idag är det framförallt Malmö Opera som har verksamhet i byggnaden. Malmö stadsteater använder salongen Intiman på baksidan av byggnaden men bedriver annars sin verksamhet på Hipp som ligger på Kalendegatan.

sv