Malmö stad
$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Kommendanthuset

Fotografi på Kommendanthuset, ett hus i röd puts med svarta fönsterluckor och dörrportar.
  • 1786
  • Malmöhusvägen 5
  • Byggnadsminne

Kommendanthuset uppfördes i klassicistisk stil 1787. Det var då ett vapenförråd och har senare varit sjukhus, bostäder och museum.

Kommendanthuset uppfördes som tyghus

Huset uppfördes 1787 som tyghus, en förvaringsplats för eldvapen, på uppdrag av Gustav III som också besiktigat bygget på plats. Det tidigare tyghuset i östra längan på Slottsholmen befanns då vara för litet och dessutom förfallet. Platsen för det nya tyghuset blev bastion Banér, som vid den tiden saknade bebyggelse och uppdraget att uppföra byggnaden gick till kungens generaladjutant Johan Christopher Toll.

Brist på pengar försenade bygget

Huset byggdes i klassicistisk stil i två våningar. Bottenvåningen delades in i tre stora hallar där takstödet utgjordes av fristående murade pelare. Via hörntrappor kom man upp till andra våningen som hade en liknande rumsindelning, men där takstödet bestod av trä. Det fanns ursprungligen inga värmekällor i huset och taket var klätt av kopparplåt och järn. Det var dock ett hastverk; snabbt och slarvigt byggt på grund av brist på pengar och flera gånger klagade Krigskollegium över brister i byggnationen.

Kommendanthuset blir sjukhus

I början av 1800-talet inredde man övre våningen av Kommendanthuset till sjukhus, en konsekvens av Sveriges väpnade neutralitet under Napoleonkrigen. Tre salar iordningsställdes, ett för skadade, ett för konvalescenter och ett för febersjuka. I ett mindre utrymme skulle även operationer kunna utföras. Nu sattes också järnugnar in, för att kunna värma upp lokalerna.

Sjukhuset behövde inte tas i bruk, inte förrän sommaren 1809 användes en av salarna. Men då handlade det om att förvara 788 tunnor saltat kött. Snart fann man dock svalare utrymme för denna förvaring. I bottenvåningen fanns därefter förråds- och proviantmagasin för den del av arméns flotta som var förlagd till Malmö.

Slottet blir fängelse och Kommendanthuset blir militärkasern

1821 utdömdes Malmö citadell och hela gevärsförrådet flyttade till Kristianstad. Sex år senare blev slottet fängelse och Kommendanthuset utrymdes. Nu inrättades i stället ett antal lägenheter för underofficerare, präst och fanjunkare samt sjukrum, kök och servering. Det blev en stor ombyggnad, portarna murades igen och huset fick nya dörrar och fönster. Båda våningarna fick sällskapsrum och lägenheter på varsin sida om en genomgående mittkorridor.

1828 byggdes huset om väsentligt och 1700-talskaraktären försvann helt. Namnet Kommendanthuset kommer av att fängelsedirektören Carl Johan Ström, som under en period före 1873 även var slottskommendant, hade sin bostad i fastigheten. Huset var endast kommendanthus under sammanlagt 25 års tid.

Kronan överlåter området till Malmö stad

När området mellan vallgravarna överlåtits till Malmö stad 1909 användes Kommendanthuset under en period som lägenheter för bland annat kaptenen och byggnadschefen Edvard Sjögreen, stadsträdgårdsmästaren Gunnar Isberg och konstnären Kristian Anderberg. Under mellankrigstiden användes byggnaden till nödbostäder.

Kommendanthuset/Sjöfartsmuseet. Foto: Otto Ohm / Historisk bildbyrå / Malmö museum

Militärmuseum inrättas i lokalerna

1939 anhöll Sjöfartsmuseets styrelse hos stadsfullmäktige om att få förfoga över Kommendanthuset mot att Malmö stad fick äganderätt till samlingarna. Samtidigt bröt andra världskriget ut och planerna fick ligga på vänt. 1957 beslutade staden i stället att huset inte var lämpligt för den typen av verksamhet, i stället borde det återfå sin ursprungliga karaktär som en byggnad där det förvarades vapen. 1969 öppnade Kommendanthuset som militärmuseum efter att ha genomgått en övergripande restaurering. I museet fanns en av Sveriges största militärhistoriska samlingar.

Droskor och äldre bilar i en stor hall.

Interiör från Kommendanthuset vid Malmöhusvägen. 1980. Malmö stadsarkiv

Fotoutställningar tog över

1997 flyttade den militärhistoriska samlingen till ett magasin. I stället blev Kommendanthuset hemvist för fotoutställningar till och med 2014. Numera används huset till pedagogisk verksamhet. Kommendanthuset är byggnadsminne sedan 1993.

  • Guide till Malmös arkitektur. 2001.
  • Kommendanthuset. Bastion Banér, Malmö. Underlag för byggnads-minnesförklaring. 1993.
  • Romberg, Thomas. Malmös byggnadsminnen. 1995.

Sidan senast uppdaterad:

sv