Malmö stad
$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Rosenvingehuset

Rosenvingehuset. Bildstenen från 1534. Foto Sven Rosborn.

  • 1534
  • Västergatan 5
  • Byggnadsminne

Murarna till det gamla Rosenvingehuset vid Västergatan har sett mycket av Malmö historia passera revy. Här bodde en mycket rik kvinna på 1530-talet.

Anna Pedersdatter Rosenvinge

Anna Pedersdatter Rosenvinge var gift med Mogens Jensen Rosenvinge, den danska kungen Christian II:s skrivare. Som änka lät hon bygga Rosenvingehuset på Västergatan i Malmö, en av de tidigaste renässansbyggnaderna i Skandinavien. I huset från finns också Nordens äldsta bevarade papperstapet.

På bildstenen från 1534 finns följande text, översatt från plattyska:

"Ack människa, betänk din lott, Hur Gud av jord dig skapat blott, Hur döden smyger, tjuven lik, Och rycker bort både arm och rik."

Den vackra stenen har bevarats helt oskadad trots att både sten och fasad av ett tjockt putslager år 1815. Malmöforskaren Einar Bager hjälpte till att hugga ner putsen 1950 på jakt efter stenen.

Arkitektur

Rosenvingehuset är en av de allra tidigaste renässansbyggnaderna i Skandinavien och representant för en borgerlig stadsarkitektur som ur flera aspekter är unik i norra Europa. Byggnaden är uppförd som ett parhus med två spegelvända lägenheter i två plan.

Ursprungligen hade man tänkt sig ett dubbelt så långt hus och förberett för ytterligare två liknande lägenheter. Detta arbete blev aldrig utfört, troligen beroende på vikande ekonomiska konjunkturer under senare delen av 1530-talet. Byggnadsstilen är delvis präglad av den nederländska renässansen men i ett mycket stramt och enkelt utförande. Den tidigare placeringen av ovanvåningens fönster kan avläsas i fasaden.

Huset har en tydlig symmetri i sitt utförande. Bägge lägenheterna har var sin ingång från gatan och mot gavlarna finns de parställda fönsteröppningarna till dagligstugan. De båda stora murverksöppningarna i fasadens mitt har tolkats som öppningar för burspråk eller salubodar.

I övrigt är fasaden enkel med få dekorationer. Det enda mer avancerade dekorelementet är bildtavlan ovanför den västra dörren.

Byggnaden hade trappgavlar med nio tinnar i varje gavel, vilka avlägsnades 1815, då huset genomgick en större ombyggnad. Fasaderna återställdes till sitt 1500-talsskick i mitten av 1900-talet.

Restaureringen av Rosenvingehuset

En restaurering av huset påbörjades i början av 1950-talet.

Innertaket var intakt men hade på 1800-talet försetts med gipsstukatur. Under denna hittades endast råa träbjälkar och träplank. Men under arbetet föll en mängd pappersbitar ner, målade och med tryckt dekor.

Nordens äldsta papperstapet

Taket hade i slutet av 1500-talet blivit täckt av en papperstapet, Nordens i dag äldsta kända. I Malmö blev tapeter vanliga först långt in på 1700-talet.

Kalkmålningar

Under putsen på väggarna inomhus upptäcktes välbevarade kalkmålningar från 1500- och 1600-talen. En väggmålning från 1600-talet föreställer farodottern Uarda som finner Moses i vassen.

Byggnadsminne

Rosenvingehuset är ett byggnadsminne sedan den 14 december 1993.

  • Bager, Einar, Rosenvingeska huset. 1969.
  • Bager, Einar, Rosenvingeska huset. Väggmålningar och byggnadsdetaljer. 1952.
  • Bager, Einar, Rosenvingeska huset. 1951. (pdf ur Malmö Fornminnesförening - Årsskrift, s. 6)
    Rosenvingeska huset och Beijerska huset. Underlag för byggnadsminnesförklaring. 1993.
  • Rosborn, Sven, Historiska vingslag. Med Sven Rosborn genom Malmös historia. 2003.
  • Rosborn, Sven, En vandring i historien. Med Sven Rosborn genom gamla Malmö. 2002.

Sidan senast uppdaterad:

sv