$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Rosenvingehuset

Rosenvingehuset. Bildstenen från 1534. Foto Sven Rosborn

  • 1534
  • Västergatan 5
  • Byggnadsminne

Murarna till det gamla Rosenvingehuset vid Västergatan har sett mycket av Malmö historia passera revy. Här bodde en mycket rik kvinna på 1530-talet. Anne Pedersdatter var dotter till borgmästaren Peder i Helsingör.

Hon var själv gift med Mogens Jensen som var ingen mindre än kung Christian II:s skrivare, d.v.s. med ett modernare ord sekreterare. Mogens dog 1528 och änkan flyttade snart in i det ståtliga huset vid Västergatan, Malmös huvudgata på den tiden. År 1534 satte hon upp den ståtliga bildstenen ovanför sin ingång. Hennes mans vapen, en ros och en vinge, pryder stenen tillsammans med hennes eget vapenmärke, två liljor.

Anna Rosenvinge

Anna Pedersdatter Rosenvinge var gift med Mogens Jensen Rosenvinge, den danska kungen Christian II:s skrivare. Som änka lät hon bygga Rosenvingehuset på Västergatan i Malmö, en av de tidigaste renässansbyggnaderna i Skandinavien. I huset från finns också Nordens äldsta bevarade papperstapet.

Byggnadsminne

Rosenvingehuset är ett byggnadsminne .

sv