$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Slottsmöllan och Möllarebostaden

Foto på slottsmöllan

Slottsmöllan

  • Kung Oscars Väg
  • 1851
  • Byggnadsminne

Slottsmöllan ligger vid Mölleplatsen ett stenkast från Malmöhus slott. Det är en väderkvarn av holländsk typ, uppförd år 1851.

Möllan byggdes av kvarnbyggaren Christian Sjöholm från Svedala. Intill Slottsmöllan ligger Möllarebostaden, en vitkalkad tegelbyggnad. Dess enkla arkitektur och anspråkslösa format förmedlar kunskap om äldre tiders boende och byggteknik.

Intill Slottsmöllan i Malmö ligger Möllarebostaden, en vitkalkad tegelbyggnad. Dess enkla arkitektur och anspråkslösa format förmedlar kunskap om äldre tiders boende och byggteknik. Möllarebostaden är representativ för 1800-talets småfolksbebyggelse.

Möllarebostaden

Möllarebostaden är en mindre spritputsad tegelbyggnad som uppförts på gråstensgrund.

Byggnadsminne

Slottsmöllan och Möllarebostaden är ett byggnadsminne .

sv