$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Amiralen

  • Amiralsgatan 35
  • 1939

Nordens största danspalats Amiralen slog upp portarna med pompa och ståt annandag jul 1939.

Historik

Danspalatset Amiralen slog upp portarna annandag jul 1939 till tonerna av trumpetaren Allan Wollter och hans 12-mansorkester. Med restaurang och plats för 1400 sittande gäster samt ett ca 800 kvm stort dansgolv av ekparkett var det vid öppnandet Nordens största danspalats. I januari 1940 invigdes även Biografteatern Amiralen, nuvarande Nöjesteatern, intill danspalatset. 

Arkitektur

Amiralen ritades av, den vid tiden förhärskande Malmöarkitekten Carl-Axel Stoltz, i renodlad funkisstil. Byggnadens olika funktioner är tydligt redovisade i fasaderna, där själva danssalen är markerad med välvt tak och uppglasade gavlar – av elaka tungor kallad ”Hangaren”. Interiören var påkostad och elegant.

sv