Malmö stad
$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Amiralen

Äldre fotografi på människor i entrén till Amiralen. På en stor skylt ovanför ingången står det Amiralen.

Dansrestaurangen Amiralen, ingång, 1950. Foto: Gunnar Lundh / Malmö museum.

  • Amiralsgatan 35
  • 1939

Nordens största danspalats Amiralen slog upp portarna med pompa och ståt annandag jul 1939.

Öppnade julen 1939

Danspalatset Amiralen slog upp portarna annandag jul 1939 till tonerna av trumpetaren Allan Wollter och hans 12-mansorkester. Med restaurang och plats för 1400 sittande gäster samt ett ca 800 kvadratmeter stort dansgolv av ekparkett var det vid öppnandet Nordens största danspalats. I januari 1940 invigdes även Biografteatern Amiralen, nuvarande Nöjesteatern, intill danspalatset.

Uppskattat nytillskott på Malmös nöjesscen

Danspalatset Amiralen var ett uppskattat nytillskott på Malmös nöjesscen vid tiden och var en vital del av Folkets Park, inte minst under sommarmånaderna då glasväggen plockades bort och man tog sig en svängom till storbandet mot avlämnandet av dansbiljett.

Amiralen är särskilt starkt förknippat med Harry Arnold, vars orkester spelade där 1942–49 och 1952–54. För Folkets Park och Amiralen var 1940-talet och början av 1950-talet mycket framgångsrika år, med 1947 som absolut rekordnotering vad gäller antal besökande. Många stora och folkkära artister har stått på scenen genom åren.

Ett äldre fotografi över en dansbana inomhus. Fotografiet är taget snett ovanifrån och visar ett band på en liten scen och dansande par på dansgolvet.

Fotot är taget 1950. Foto: Gunnar Lundh / Malmö museum.

Arkitektur

Amiralen ritades av Malmöarkitekten Carl-Axel Stoltz i renodlad funkisstil. Byggnadens olika funktioner är tydligt redovisade i fasaderna, där själva danssalen är markerad med välvt tak och uppglasade gavlar. Interiören var påkostad och elegant.

Sidan senast uppdaterad:

sv