$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Katrinetorp

  • Katrinetorps allé 1
  • 1813

Äldre gård från 1700-talet som idag är ett omtyckt utflyktsmål för blomsterälskare. Här kan du läsa mer om gårdens historia som representerar den nya tidens inträde i Malmöområdet.

Historik

I slutet av 1700-talet var det många burgna malmöborgare som köpte mark i stadens utkanter. En av dessa var Samuel Johan Björkman. Han hade 1796 gift sig med Anna Catharina Bager och troligen var det svärfadern, Peter Bager — ägare till närliggande Petersborg som tipsade svärsonen om att marken var till salu.

Arkitektur

  • Byggår: 1813
  • Arkitekt: Anders Lundberg (byggnad), Hinric Nyman (landskap)
  • Byggherre: Erland Bager

Arkitekt och byggmästare var Anders Lundberg. Till stilen är byggnadens yttre en blandning av klassicism och empir. Färgen på huset har varierat över tiden, men det strålar idag med en rödrosa nyans som var omtyckt under 1800-talets första decennier.

Så används byggnaden idag

Katrinetorp används idag för utställningar, konferenser och evenemang. Den omgivande parkträdgården är ett populärt utflyktsmål.

sv