Under 2021 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Hippodromen (Hipp)

Hipp
  • Kalendegatan 12
  • 1899
  • Byggnadsminne

Anrik teaterbyggnad som inrymt både cirkus, restaurang, biljardhall, festhall och café. Malmös första hiss fanns i byggnaden.

Vi tar oss tillbaka till 1899 då invigningen av "Etablissement Hippodromen" sker. På endast 18 månader byggdes Hipp i ett expansivt Malmö som var på väg att bli en storstad och som gärna ville bli en av Skandinaviens metropoler. Hipp med sin cirkus, restaurang, biljard, festsal, sitt café och Malmös första hiss var ett steg på vägen.

Den diskreta byggnaden i rött tegel andas jugend med sin hästskoformade entré till passagen in till själva cirkusentrén. Byggnaden hyser en rad underbara sällskapsrum, däribland spegelsalen med sina balkonger och sitt vackra kassettak. Arkitekt var den blott 33-årige Hans Fredrik Wåhlin som senare i livet mycket framgångsrikt skulle ägna sig åt att rita kyrkor.

Byggnadsminne

Hippodromen är ett byggnadsminne.