$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Ebbas hus

Foto: Andreas Rasmusson / Malmö Museer.

  • Snapperupsgatan 10
  • 1910-tal

Ebbas hus är Malmös minsta museum. Ett gathus med bostad från 1910-talet där tiden har stått stilla. Kvar finns vedspisen, zinkvasken, vindskammaren och utedasset.

På Snapperupsgatan 10 i Carolikvarteren ligger Malmös minsta museum – Ebbas hus. Ett gathus med anor från 1700-talet. I Ebba Olssons värld står soffan och skänken på samma plats som de gjort sen seklets början. Här levde hon med kallvatten, jordkällare och utedass på gården.

Hela inredningen från 1910-talet är bevarad och interiören utgör ett typiskt exempel på hur vanligt folk bodde i Malmö vid förra sekelskiftet. Ett fruset ögonblick i tiden!

Historik

Snörmakerskan Ebba Olsson bodde i huset större delen av sitt liv. Hennes farfar, stadsmätare Jöns Olsson köpte huset 1873 som redan då hade cirka hundra år på nacken. Att vara statsmätare (ungefär som tullmästare) och väga upp varor som kom in i landet räknades som ett "fint" arbete. Hennes far Olof, som också var stadsmätare, tog över huset 1911. Familjen bestod av Olof och Anna Olsson och deras barn Ebba och Thure. De hade också två husdjur, en kanariefågel och en hund som hette Jutta.

Interiör Ebbas hus. Foto: Andreas Rasmusson / Malmö Museer.

Arkitektur

Det lilla gula gathuset med sitt branta tak täckt av ett understrukna enkupiga takpannor är på 44 kvadratmeter och ligger insprängt mellan avsevärt högre och mer modern bebyggelse.

Den enkla byggnadstekniken är typisk för den som de från skånska landsbygden invandrade tog med sig till staden i samband med industrialismens första utveckling. Denna teknik kom att dominera den enklare bebyggelsen i Malmö från 1700-talet fram till första världskriget. Gul kalkfärg, ofta färgat med guldockra och järnvitriol var typiskt liksom gröna snickerier och understruket tegeltak.

Såhär används byggnaden idag

Idag drivs Ebbas hus som ett museum i Malmö Museers regi.

sv