Malmö stad
$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Klocktornet Kampanilen

  • Kompanigatan
  • 1971
Bild på klocktornet Kampanilen, ett torn med ett klockspel längst upp.

Klocktornet Kampanilen på Kompanigården bakom rådhuset och tingsrätten i Malmö. Foto: Malmö stad

1971 invigdes klocktornet Kampanilen på Kompanigården bredvid Rådhuset. Efter många år i tystnad återinvigdes klocktornet den 9 oktober 2021 och spelar nu fyra nya melodier från lika många tonsättare varje lördag klockan 12.00.

Historik

Klocktornet, även kallad Kampanilen, står på Kompanigården bredvid Rådhuset och invigdes 1971. Det är ursprungligen en donation från Agda och Herman Järnhardts stiftelse.

Klockspelet störde arbetare på Rådhuset

Det sägs att de som jobbade i Rådhuset stördes för mycket av spelandet under arbetstid. Därför var klockorna tyvärr tysta i många år trots att de varit i gott skick. Däremot var inte spelbordet längre användbart och det fanns inte resurser att ha någon som spelade på instrumentet.

Rustades upp 2021

I samarbete med Musik i Syd initierade Malmö Förskönings- och Planteringsförening att ett nytt spelbord samt digital fjärrstyrning installerades under sommaren 2021. Fyra tonsättare fick i uppdrag att skriva nya verk för klockspelet.

Stadsfastigheter har renoverat utsidan av klocktornet medan Malmö Förskönings- och planteringsförening stått bakom moderniseringen av tekniken.

Arkitektur

När planerna på klocktornet började under 1950-talet var tanken att det skulle synas en bra bit över hustaken för att klockornas musik skulle kunna ljuda vackert ut över Stortorget och Malmö. Det satte dåvarande stadsarkitekt stopp för då det inte fick konkurrera ut S:t Petri klocktorn.

När klocktornet invigdes 1971 kunde man därför bara ana den allra översta toppen av Kampanilen över hustaken när man stod på Stortorget.

Klocktornet är ett av Europas största konsertklockspel med sammanlagt 48 klockor i det 20 meter höga tornet.

En grön metallskylt med en dikt. Text: Hör klockorna! De sjunga om hur vår gamla stad förblir den ständigt unga och vaknar arbetsglad. Här byggde våra fäder vid brus av Östersund ett värn i hårda väder, ett hem på Skånes grund. Medborgargargn och heder och efter mödan ro är deras bud till eder, som nu i Malmö bo. Ander Österling, poet.

Skylten med en dikt av poeten Anders Österling sitter på klocktornets västra sida.

Så används byggnaden idag

Efter att ha varit bortglömt och tyst i många år renoverades ett av Europas största klockspel under 2021. Malmö Stad, som äger klocktornet, står för den fortsatta driften i samarbete med Musik Syd. På så sätt ges stadens invånare möjlighet att njuta av klockspelet igen.

Fyra tonsättare skrev helt ny musik till klocktornet

Fyra tonsättare i Malmö, Anna-Lena Laurin, Staffan Storm, Nathan Larson och Nadin Al Khalidi, anlitades för att skriva helt ny musik till nyinvigningen av klockspelet som är beläget i centrala Malmö.

De nya verken spelas varje lördag klockan 12.00 i ett rullande schema.

Kompositörerna och deras verk

  • Anna-Lena Laurin med The Bells of Malmö
  • Staffan Storm med The Carillon of Malmö
  • Nathan Larsson med Scherzo 4 Large Bells
  • Nadin al Khalidi med Lilith

  • SVT - Unik musikskatt får nytt liv i Malmö
  • Musik i Syd Magasin hösten 2021

Sidan senast uppdaterad:

sv