$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Klocktornet Kampanilen

  • Kompanigatan
  • 1971
Bild på klocktornet Kampanilen bakom rådhuset och tingsrätten i Malmö inne på Kompanigården.

Klocktornet Kampanilen på Kompanigården bakom rådhuset och tingsrätten i Malmö. Foto: Elin Skarin, Malmö stad

1971 invigdes klocktornet Kampanilen på Kompanigården bredvid Rådhuset. Efter många år i tystnad återinvigdes klocktornet 9 oktober 2021 och spelar nu fyra nya melodier från lika många tonsättare varje lördag klockan 12.00.

Historik

Klocktornet, även kallad Kampanilen, står på Kompanigården bredvid Rådhuset och invigdes 1971. Det är ursprungligen en donation från Agda och Herman Järnhardts stiftelse.

Arkitektur

När planerna på klocktornet började under 1950-talet var tanken att det skulle synas en bra bit över hustaken för att klockornas musik skulle kunna ljuda vackert ut över Stortorget och Malmö, men det satte dåvarande stadsarkitekt stopp för då det inte fick konkurrera ut S:t Petri klocktorn.

När klocktornet invigdes 1971 kunde man därför bara skönja den allra översta toppen av Kampanilen över hustaken när man stod på Stortorget.

Klocktornet är ett av Europas största konsertklockspel med sammanlagt 48 klockor från Holland i det 20 meter höga tornet.

Grön skylt med vit text. En dikt av poet Anders Österling.

Skylten med en dikt av poeten Anders Österling sitter på klocktornets västra sida. Foto: Elin Skarin

Så används byggnaden idag

Efter att ha varit bortglömt och tyst i många år renoverades ett av Europas största klockspel under 2021. Fyra tonsättare i Malmö, Anna-Lena Laurin, Staffan Storm, Nathan Larson och Nadin Al Khalidi, anlitades för att skriva helt ny musik till nyinvigningen av klockspelet som är beläget i centrala Malmö.

Malmö Stad, som äger klocktornet, står för den fortsatta driften i samarbete med Musik Syd. På så sätt ges stadens invånare möjlighet att njuta av klockspelet igen.

De nya verken spelas varje lördag klockan 12.00 i ett rullande schema.

  • Anna-Lena Laurin med The Bells of Malmö
  • Staffan Storm med The Carillon of Malmö
  • Nathan Larsson med Scherzo 4 Large Bells
  • Nadin al Khalidi med Lilith
sv