Klocktornet Kampanilen

Klocktornet Kampanilen på Kompanigården bakom rådhuset och tingsrätten i Malmö. Foto: Elin Skarin, Malmö stad
1971 invigdes klocktornet Kampanilen på Kompanigården bredvid Rådhuset. Efter många år i tystnad återinvigdes klocktornet 9 oktober 2021 och spelar nu fyra nya melodier från lika många tonsättare varje lördag klockan 12.00.
Historik
Klocktornet, även kallad Kampanilen, står på Kompanigården bredvid Rådhuset och invigdes 1971. Det är ursprungligen en donation från Agda och Herman Järnhardts stiftelse.
Arkitektur
När planerna på klocktornet började under 1950-talet var tanken att det skulle synas en bra bit över hustaken för att klockornas musik skulle kunna ljuda vackert ut över Stortorget och Malmö, men det satte dåvarande stadsarkitekt stopp för då det inte fick konkurrera ut S:t Petri klocktorn.
När klocktornet invigdes 1971 kunde man därför bara skönja den allra översta toppen av Kampanilen över hustaken när man stod på Stortorget.
Klocktornet är ett av Europas största konsertklockspel med sammanlagt 48 klockor från Holland i det 20 meter höga tornet.

Skylten med en dikt av poeten Anders Österling sitter på klocktornets västra sida. Foto: Elin Skarin
Så används byggnaden idag
Efter att ha varit bortglömt och tyst i många år renoverades ett av Europas största klockspel under 2021. Fyra tonsättare i Malmö, Anna-Lena Laurin, Staffan Storm, Nathan Larson och Nadin Al Khalidi, anlitades för att skriva helt ny musik till nyinvigningen av klockspelet som är beläget i centrala Malmö.
Malmö Stad, som äger klocktornet, står för den fortsatta driften i samarbete med Musik Syd. På så sätt ges stadens invånare möjlighet att njuta av klockspelet igen.
De nya verken spelas varje lördag klockan 12.00 i ett rullande schema.
- Anna-Lena Laurin med The Bells of Malmö
- Staffan Storm med The Carillon of Malmö
- Nathan Larsson med Scherzo 4 Large Bells
- Nadin al Khalidi med Lilith