Under 2021 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Boggivagnen

Foto Bojana Lukac

  • 1951-53, 1962
  • Köpenhamnsvägen 6

Arkitekterna hade ambitionen att ge sina byggnader en egen identitet, vilket här ledde till den ovanliga takform som gett benämningen "boggivagnarna"

Huset i korsningen av Mariedalsvägen och Köpenhamnsvägen var ett av de första som Jaenecke & Samuelson ritade tillsammans. Tio år senare tillkom ett andra femvåningshus, en bilhall i ett plan (nu butik) och ett punkthus i 13 våningar. Arkitekterna hade ambitionen att ge sina byggnader en egen identitet, vilket här ledde till den ovanliga takform som gett benämningen "boggivagnarna"

Arkitektur

Tillkomsttid: 1951—53, 1962
Arkitekter: Fritz Jaenecke & Sten Samuelson
Byggherre: MKB
 
Fritz Jaenecke (1903—78) och Sten Samuelson (1926—2002) drev under 1950- och 60-talen tillsammans ett av landets mest framgångsrika arkitektkontor. Bland annat var de som enda svenska arkitektkontor representanter vid den internationella bostadsutställningen Interbau i Berlin 1957, tillsammans med storheter som Le Corbusier, Walter Gropius, Alvar Aalto och Oscar Niemayer. Under 1950-talet gestaltade Jaenecke & Samuelson tillsammans en lång rad uppmärksammade byggnader, vilka kännetecknas av ett anmärkningsvärt djärvt och expressivt formspråk — en i jämförelse med samtida svensk arkitektur radikal modernism.