$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Djäknegatshusen

Äldre bild i svartvitt som föreställer ett av husen på Djäknegatan. Skyltfönstren vittnar om att här har bedrivits affärsverksamhet.

Djäknegatan 17, kvarter Von Conow 33, byggår 1898. Foto: Åke Jörleby/ Malmö Stadsarkiv

  • Djäknegatan
  • 1797-1898
  • Byggnadsminne

Djäknegatshusen är byggnadsminnen och består av sju olika byggnader, anlagda på smala tomter som i praktiken styrt husens storlek och proportioner.

Historik

Djäknegatshusen ligger i kvarteret von Conow i Malmös gamla stadskärna. De sju olika gatuhusen bildar tillsammans en väl sammanhållen miljö, som upptar västra sidan av Djäknegatans norra del. Byggnaderna är typiska för den småskaliga bebyggelsen som präglade staden under äldre tider men visar samtidigt på den förändring som tog fart under slutet av 1800-talet. I ett av husen finns murverk som vittnar om de medeltida tegelhusen i staden.

Namn efter djäknarna

Djäknegatan har fått sitt namn efter djäknarna, benämningen på de elever som utbildades vid Latinskolan som låg på norra hörnet mitt emot Sankt Petri kyrka mellan åren 1406 och 1827. Kvarteret von Conow har fått sitt namn efter adelsmannen Diedrich Christian von Conow som år 1753 inrättade en stiftelse för fattiga med skola och bostäder i kvarteret. I äldre tider var Djäknegatan en viktig genomfartsgata i Malmö som emellertid fick karaktären av bakgata i slutet av 1800-talet.

Tomtgränser från medeltiden

På inget annat ställe i Malmö finns så många medeltida, sammanhängande tomter bevarade. Tomtgränserna kan följas tillbaka till 1400-talets början då tomterna ingick som en del av den stora Calendegården. Huvudbyggnaden i denna gård är fortfarande bevarad och ingår i den Strehögska fastigheten (von Conow 56).

Butiker och verkstäder

De aktuella tomterna är den sista resten av en medeltida tomtstruktur i kvarteret. De speglar en bebyggelse som till stor del gått förlorad vid de skånska städernas förnyelse under 1900-talet. Till vart och ett av husen har hört gårdshus och ett gemensamt karaktärsdrag är portgångarna som leder in till innergårdarna. I gårdshusen fanns förr verkstäder av olika slag.

Äldre fotografi på hus vi Djäknegatan, i botten av huset ligger en butik och bredvid butiken ligger Pingstkyrkan. En bred gata med kullersten.

Kvarteret von Conow, Djäknegatan 9–13. © Bo F. Mårtensson / Malmö museum

Fasader från sekelskiftet 1900

Dagens fasader speglar i första hand tiden vid sekelskiftet 1900 och skyltfönstren visar att bottenvåningarna har blivit inredda till butiker. Under 1960-talet skedde olika förändringar bland annat blev flera innergårdar överbyggda. Uppgifter om husens ägare, som finns i bygglovs- och försäkringshandlingar, ger en bild av de som bodde och verkade här. Under 1800-talet figurerar titlar som arbetskarl, hamnkassörsänka, hospitalsklockare, stadsarkitekt, murargesäll och jungfru bland de som söker bygglov.

Arkitektur

De sju husen med tillhörande gårdar och gårdshus ligger i kvarterets norra del utmed Djäknegatan västra sida. Byggnadernas storlek och yttre planform har sitt ursprung i den medeltida tomtindelningen.

Fastigheterna Conow 33, 34, 36, 37, 38, 47 och 67 är bebyggda med sju olika gatuhus. De är uppförda som bostadshus och innehöll ursprungligen bostäder även i bottenvåningen. I slutet av 1800-talet inreddes bottenvåningarna till affärs- och hantverkslokaler. Huset på von Conow 33 uppfördes 1898 med tre bostadsvåningar och affärslokaler i bottenvåningen.

Äldre fotografi på hus vid Djäknegatan, i bottenplan ligger en blomsterbutik.

Kvarteret von Conow, Djäknegatan 7. © Bo F. Mårtensson / Malmö museum

Tidstypiska detaljer bevarade

Malmös förste stadsarkitekt, William Klein, ägde Djäknegatan nummer 9. Han lät 1863 bygga samman de två husen som fanns där till ett större. Det fick en exteriör i tidens populära klassicerande arkitekturstil, en stil som också kom att prägla många av de andra husen här. Utmärkande drag är ljusa putsfasader, profilerade lister och fönsteromfattningar. Husen utmed Djäknegatan är till stor del ombyggda invändigt. Några exempel på äldre interiörmåleri finns, däribland i nummer 7 där dekormålning i så kallad pompejiansk stil bevarats från 1920-tal. I flera av husen har tidstypiska detaljer som till exempel stucktak och snickerier behållits.

Rivningshotade på 1990-talet

Husen var rivningshotade på 1990-talet men köptes av Malmö stad för att sättas i stånd och har därefter sålts till privata ägare. Djäknegatshusen byggnadsminnesförklarades 1997.

sv