Under 2021 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Johannesskolan

Fasad mot Nikolaigatan

Fasad mot Nikolaigatan

  • 1909
  • Nikolaigatan 7

Johannes folkskola vid Nikolaigatan uppfördes 1909 efter ritningar av arkitekten John Smedberg (1851-1913) och var vid tiden för sin tillkomst inte bara Malmös största folkskola, utan även en av Nordens modernaste skolor med plats för 1500 elever.

Moderniteten bestod bland annat i att gemensamhetsbaden ersattes med 24 badkar med tillhörande duschar.
Det var Malmös industrialisering och därmed ökande folkmängd som föranledde byggandet av en så stor skola, ett såväl praktiskt som ekonomiskt sätt att ta hand om tidens stora barnkullar. Skolornas volym berättar en del om tidsandan, estetiskt och funktionellt. Symboliskt kan de betraktas som kunskapens tempel i ett samhälle på väg mot förnyelse.
 
Johannesskolans arkitektur är, liksom den närliggande Johanneskyrkan, jugendinspirerad med inslag av nyklassiska stilar som romerska rundbågar samt gotiska spetsgavlar och frontoner. Skolans praktfulla entré och huvudtrappa inramas av rustika granitpelare och exteriören påminner om ett engelskt medeltidsslott.

Historik

Året 1914 — strax efter första världskrigets utbrott — blev en milstolpe i skolans historia. Då möttes de tre nordiska kungarna i Malmö för att diskutera neutralitetspolitik tillsammans med sina utrikes-ministrar. Lärarinnan Amanda Lundgren fick uppdraget att ta emot kungligheterna i sitt klassrum: " Flickorna stod upp och neg och fortsatte att sjunga. Jag var nog lite villrådig, om vi skulle fortsätta med sången, men den danske kungen kom mig till hjälp genom att slå några taktslag."