$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Per Albins barndomshem

Per Albin Hanssons barndomshem

Per Albin Hanssons barndomshem

  • Per Albin Hanssons väg 91-93
  • 1880

Per Albin Hansson föddes 1885 i ett hus i Fosie vid den väg som idag bär hans namn. Per Albin Hanssons barndomshem låg i ett långt hus med flera lägenheter.

Han tillbringade sina barnaår och sin ungdomstid i Malmö. I tjugoårsåldern inledde Per Albin sin politiska karriär. Han blev riksdagsman för Socialdemokraterna (1918-46), statsråd (1920-26), partiledare (1925-46) och Sveriges statsminister (1932-46). Per Albin Hansson dog 1946.

Arkitektur

  • Byggår: 1800-tal
  • Arkitekt: Ingeborg Kildetoft
  • Byggherre: HSB, BPA-Bygg, ABF, Folksam och Malmö Arbetarkommun

Arkitekt Ingeborg Kildetoft från Malmö planerade ombyggnaden och under stark tidspress renoverades huset. En byggnadssnickare, en murare och två målare förvandlade det till den klenod det är i dag.

Per Albin Hanssons barndomshem

Per Albins Bardomshem idag

Per Albin Hanssons barndoms-hem sköts främst på ideell basis av pensionärer. Här kan man äta mackor till ett facilt pris. Våfflor serveras under de talrika träffarna i samlingssalen då grupper och organisationer som står arbetarrörelsen nära möts. Man kan även hyra huset för privata tillställningar. Per Albin Hanssons födelsehem har en stödförening, men denna saknar resurser för allmänna visningar.

sv