$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Katrinetorp

Fotografi på Katrinetorp, en rödorange byggnad.

Katrinetorp. Foto: Okänd fotograf/ Malmö museum.

  • Katrinetorps allé 1
  • 1813

Äldre gård från 1700-talet som idag är ett omtyckt utflyktsmål för blomsterälskare. Här kan du läsa mer om gårdens historia som representerar den nya tidens inträde i Malmöområdet.

Historik

I slutet av 1700-talet var det många burgna malmöborgare som köpte mark i stadens utkanter. En av dessa var Samuel Johan Björkman. Han hade 1796 gift sig med Anna Catharina Bager och troligen var det svärfadern, Peter Bager, ägare till närliggande Petersborg, som tipsade svärsonen om att marken var till salu.

Fick namn efter Björkmans fru

Med stor iver började Björkman bygga, och gården fick namn efter hustrun. Catharinetorp, idag Katrinetorp. Korsvirkeshus, stall, loge och fähus. En allé planterades. Syftet med gården var inte i första hand att ge förtjänst, utan det planerade boningshuset skulle snarare tjäna som statusmarkör.

Herrgårdsliknande byggnad

För den uppåtsträvande borgarklassen var det ett ideal att efterlikna den godsägande adeln och ett flertal herrgårdsliknande byggnader uppfördes i Malmö. Katrinetorp är en av dem som finns kvar.

Stod klart 1813

Byggandet av boningshuset kom emellertid inte igång innan Björkman avled 1809. Änkan tvingades överlåta gården till sin yngre bror Erland Gabriel Bager, och det blev han som lät uppföra det redan planerade corps-de logiet. 1813 stod det klart, samma hus som idag är Katrinetorps huvudbyggnad.

Äldre fotografi på Katrinetorp, en grusväg leder fram till byggnaden. Runt om byggnaden finns en stor gräsmatta.

Katrinetorps landeri. Fotografiet är taget i augusti 1947. Foto: Otto Ohm / Malmö museum.

Arkitektur

Arkitekt och byggmästare var Anders Lundberg. Till stilen är byggnadens yttre en blandning av klassicism och empir. Färgen på huset har varierat över tiden, men det strålar idag med en rödrosa nyans som var omtyckt under 1800-talets första decennier.

Brytningstid mellan klassicism och romantik

Katrinetorp byggdes i en intressant brytningstid mellan klassicistiska ideal och romantik. Den frontonprydda nordfasaden med sin strama symmetriska karaktär bär klara 1700-talsdrag, medan sydfasaden snarare bär Malmöempirens mjukare stil från det tidiga 1800-talet.

Dekormålningar

Dekorationsmålningarna i husets bottenvåning, som utfördes av Christian Laurentius Gernandt, framställer motiv från antiken med bland annat klassiska tempel samt mer romantiskt inspirerade naturmålerier. Trädgården planerades av Hinric Nyman och består av en kvarleva av den symmetriska franskklassiska traditionen, samt en intilliggande, oregelbunden engelsk park.

Brann i början av 1800-talet

1818 uppfördes den västra flygeln som fick samma mått som sin redan 1804 byggda östra motsvarighet. Denna senare brann upp vid den eldsvåda som 1826 härjade gården och som ödelade alla byggnaderna förutom huvudbyggnaden och den västra flygeln.

Gården blev sommarboende

1832 övertogs Katrinetorp av Thomas Frick, industrimagnat och stadens rikaste man. Han bodde här aldrig permanent, men använde gården som sommarnöje. Under hans tid återuppbyggdes den östra flygeln. Under perioden 1867 till 1901 drev sonen David Frick Katrinetorp. Han vårdade prydnads- och köksträdgårdarna och den stora engelska parken, varför anläggningarna idag är nära nog identiska med de ursprungliga.

Malmö stad köper Katrinetorp

Början av 1900-talet innebar täta ägarbyten av Katrinetorp. Den siste private ägaren avled 1937 och gården gick på auktion. Men tiderna var osäkra och ingen vågade ropa in den. Istället köpte Malmö stad egendomen och arrenderade ut marken.

Kommunen rustar upp gården

1992 var gården i dåligt skick. Staden beslöt då att den skulle rustas upp som en del i det planerade rekreationsområdet Lindängelund. Idag är Katrinetorp ett omtyckt utflyktsmål för blomsterälskare. Här finns kafé och restaurang och också möjlighet att hålla konferenser och fester i den vackert renoverade huvudbyggnaden.

Fotografi på massor av blommor i vitt, lila och rött i rabatter framför byggnaden Katrinetorp.

Foto: Okänd fotograf/ Malmö museum.

Så används byggnaden idag

Katrinetorp används idag för utställningar, konferenser och evenemang. Den omgivande parkträdgården är ett populärt utflyktsmål.

sv