$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Malmöhus slott

Fotografi på Malmöhus slott, ett renässansslott i rött tegel. En bro går över vallgraven.

Malmöhus slott 2021. Foto: Matilda Thulin / Malmö museum.

  • Malmöhusvägen 6
  • 1430/1530-tal
  • Byggnadsminne

Nordens äldsta bevarade renässansslott. De bevarade delarna av slottet ingår nu i Malmö museum.

Äldre fotografi på renässansslottet Malmöhus slotts borggård på 1930-talet.

Borggården, Malmöhus slott, 1932-09-05. Foto: Ragnar Küller / Malmö museum.

Historik

Erik av Pommerns kastell

För att säkra den 1429 införda Öresundstullen lät kung Erik av Pommern befästa städerna längs sundets kuster. I Malmö uppfördes ett mindre kastell med salsbyggnad, murar, torn och befäst port i stadens nordvästra hörn. Delar av murarna, som kritstensbanden i slottets fasad, är spår av denna anläggning.

Slottet rivs och byggs upp igen

År 1534 inleddes den så kallade Grevefejden med att slottet delvis revs. Efter att de upproriska förlorat kampen 1536 beordrade den danske kungen Christian III Malmöborna att bygga ett nytt slott åt honom. Slottsbygget påbörjades 1537 och var avslutat 1542.

Tog intryck från renässansen

Troligen var generalbyggmästaren Marten Bussert ansvarig arkitekt för bygget. Byggmästaren hade tagit intryck av nederländsk-italiensk befästningskonst och Malmöhus plan bär samma renässansdrag, med en separering av de militära funktionerna från representation och bostadsfunktioner, som sina kontinentala förebilder. Renässansens stilideal återkommer i detaljer som burspråk, trapphus, planlösning, kungsvåningens rika ljusflöde samt i bekvämligheter.

Präglas av senmedeltidens gotik

Utvändigt präglas den arkitektoniska gestaltningen av senmedeltidens gotik med porttornets blinderingar, trappstegsgavlar och behandlingen av själva tegelmassan. År 1658 tillföll Skånelandskapen Sverige och Malmöhus upphörde att vara ett kungligt residens. Slottet ändrades till riksfästning, en veritabel krigsmaskin, mot fiendens huvudstad Köpenhamn. Under 1700-talet blev fästningen omodern och började nyttjas som fängelse.

Fästningen tappar sin betydelse

När Skåne blev svenskt 1658 upphörde Malmöhus att vara kungligt residens. Befästningarna förstärktes och slottet blev istället riksfäste. Men under 1700-talet förlorade fästningen i betydelse och användas 1828 till 1909 som fängelse. Efter restaurering och ombyggnad kunde Malmö museum invigas i Malmöhus 1937.

Slottet restaureras och blir museum

I början av 1900-talet vaknade intresset för att restaurera slottet. Fängelset flyttade 1914 och 1928 startade ett omfattande rekonstruktionsarbete. Detta blev ett av Erik Lundbergs banbrytande arbeten, stilbildande för 1900-talets många restaureringar av monumentalarkitektur. När restaureringen började hade man beslutat att byggnaderna skulle upplåtas till Malmö museum.

Arkitektur

En arkitekttävling utlystes 1931, där många av landets ledande arkitekter lämnade in bidrag. Malmöarkitekten Carl-Axel Stoltz hade signerat det vinnande förslaget. Stoltz hade studerat i Stockholm och tagit till sig modernistiska idéer vilka gavs ett sydsvenskt uttryck. En viss kvardröjande, stiliserad klassicism kan skönjas i dekorationselementen. De oputsade tegelmurarna samspelar med slottsbyggnadens, samtidigt som det inte råder något tvivel om vad som är nya tillägg enligt tidens ideal. Museets magnifika trapphall kan föra tankarna till Stockholms stadsbiblioteks entré.

Fotografi på stor sal i slottet. Salen har grå och brunrött-rutigt stengolv och på väggen hänger ett uppstoppat hjort-huvud.

Malmöhus slott. Foto: Helena Rosengren / Malmö museum.

Byggnadsminne

Malmöhus slott är ett statligt byggnadsminne .

Såhär används byggnaden idag

Idag är är Malmöhus slott och slottsholmen en del av Malmö museum. Här visas utställningar inom en mängd olika områden.

sv