Andreaskyrkan
S:t Andreas kyrka färdigställdes 1958 och invigdes året därpå.
Historik
Sankt Andreas kyrka invigdes 1959 som församlingskyrka åt Slottstadens församling. Uppdraget att rita kyrkan gick 1954 till Thorsten Roos och Bror Thornberg.
Församlingen bildades 1949 som en avknoppning från Sankt Petri församling. Kyrkan fick därför sitt namn efter Jesus lärjunge Andreas, som var bror till Petri.
Slottstadens församling saknade församlingskyrka fram till Sankt Andreas togs i bruk i november 1959. Fram till dess höll församlingen sina gudstjänster i Tyska kyrkan.
Arkitektur
- Byggår: 1958–59
- Arkitekt: Thorsten Roos & Bror Thornberg
- Byggherre: Slottstadens församling
Kyrkan har en form som för tanken till modernt syd- och mellaneuropeiskt kyrkobyggande mer än nordiskt. Den har ett för 1950-talet typiskt modernt formspråk som dock samtidigt anspelar på traditionellt kyrkobyggande: det är en basilika med rektangulär grundplan, fasta bänkar och tydlig axialitet.
Fasad och interiör
Basilikaformen är inte så tydlig i interiören som den antyds i fasaden. Även kyrkans placering med den symmetriska fasaden mot Fridhemstorget och den 41 meter höga kampanilen ger associationer till Sydeuropa.
Fasad i kalksten
Kyrkans fasad är klädd med tvärsågad kalksten från Borghamn. Arkitekterna förklarade i förslaget sitt val av natursten i fasaderna: “Naturstenen gör att kyrkorummet hävdar sig i stadsbilden och får en värdigare prägel. Materialet skiljer sig helt genom färg och verkan från övriga byggnaders fasadmaterial och koncentrerar intresset mot denna punkt.”
Tornen
Tornet har åtta klockor. Fondväggens konstverk i koret utgörs av en freskmålning utförd av Nils Aron Berge och Yngve Sebastian. Centralmotivet framställer bespisningsundret.
Bespisningsundren är en gemensam benämning på två av de Jesu under där Jesus välsignar små mängder bröd och fisk, som sedan räcker till tusentals personer, och mer blir över än vad som fanns från början. På såväl högra som vänstra sidobilden avbildas aposteln Andreas, som givit kyrkan dess namn.
Krucifixet har skurits av Thure Thörn. Kyrkan har även försetts med invändiga glasmålningar i fönsteröppningarna, utförda av Jan Brazda 1959, vilka ger interiören ett intressant ljusspel med sina starka kulörer. Den fasta inredningen är ritad av kyrkans arkitekter.
I direkt anslutning till församlingslokalerna, norr om kyrkan, ligger Fridhemsskolan även den ritad av ovan nämnda arkitektduo.
Kyrkan är sedan flera år K-märkt.
Sidan senast uppdaterad: