$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Länsresidenset

Fotografi på länsresidenset, en byggnad i två våningar.

Foto: Statens fastighetsverk.

En byggnad med spännande historia som tar dig med till Karl XV:s död, Trekungamötet 1914 och det gyllene matsalstaket.

Historia

Ursprung från 1500-talet

Länsresidenset ligger vid Stortorget i Malmö. Residenset sitt ursprung i två byggnader från 1500-talet som 1729-30 förenades i en. 1777 genomfördes ytterligare en renovering.

Skåne blev svenskt och Residenset började byggas

Med freden i Roskilde 1658 blev Skåne svenskt. Karl X Gustav bestämde att Malmö skulle bli säte i det generalguvernement som skulle utgöras av Skåne, Halland och Blekinge. Fältmarskalk Gustaf Otto Stenbock blev generalguvernör, eller vad vi senare skulle kalla landshövding. Han inrättade sig 1679 i det Lochska huset, senare kallat Kungshuset, en av de båda byggnader som idag utgör residenset.

Fick sin nuvarande fasad på 1800-talet

Sin nuvarande fasad fick residenset emellertid först 1851 genom arkitekten Fredrik Wilhelm Scholander. Byggnaden försågs med tre stora takkupor i holländsk renässansstil och fasaden pryddes med sirliga rokokoinspirerade fönsterornament. En ytterligare renovering genomfördes 1877.

Gustav den fjärde Adolfs tid i residenset

Några kungligheter har genom åren förgyllt residenset med sin glans. Gustav IV Adolf bodde här med sitt hov från hösten 1806 till in på våren året därpå. Han hade tankar på att göra Malmö till Sveriges huvudstad. Det blev inte så. Istället lämnade han staden i maj 1807 för att aldrig mer återkomma, kvar blev en ännu icke uppförd teater och namnen på två centrala torg. Gustav IV Adolf avsattes som Sveriges regent 1809.

Oscar den förstes tid i residenset

På morgonen den 6 juni 1848 anlände den svenske kungen Oscar I med ångfartyg till Malmö. Han lät inkvartera sig i residenset. I tre månader skulle huset och omkringliggande byggnader tjäna som bostad åt kungen och hans hov. Anledningen till Oscars vistelse i Malmö var det dansk-tyska kriget. Danske kung Frederik VII vädjade om svenskt bistånd.

Den svenska armén behövde aldrig ingripa

Malmö utsågs till huvudort för den militära sammandragning som den svenska regeringen beslutade om. Efter hand stabiliserades emellertid läget i Danmark, fredsförhandlingar pågick. Den svenska armén behövde aldrig ingripa. Istället levdes ett glatt societetsliv i Malmö. Baler och fester avlöste varandra. Efter den dansk-tyska vapenvilan den 26 augusti började de svenska soldaterna lämna staden. Den 6 september återvände Oscar I och det kungliga hovet till Stockholm.

Kung Karl den femtondes tid i residenset

"Han kommer aldrig ur detta hus." Med de orden kommenterade landshövdingen von Troils hustru Sofie kung Karl XV ankomst till residenset i Malmö den 16 september 1872. En riktig bedömning, den dödssjuke kungen avled två dagar senare. Den 22 september gavs Malmöborna möjligheten att ta ett sista avsked. I residensets matsal stod Karl XV på "lit de parade". Uppemot 9000 personer defilerade förbi det kungliga liket.

Arkitekt

Lorentz Christoffer Stobée/Johan Cronman

Byggnadsminne

Residenset är statligt byggnadsminne genom beslut 1935 och 1993.

Så används byggnaden idag

Residenset används som bostad och representationslokaler för landshövdingen i Skåne län.

Det är Statens fastighetsverk som äger Länsresidenset.

sv