$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Stadion

Stadion
  • John Ericssons Väg
  • 1958

Det internationella fotbollsförbundet FIFA utsåg Sverige till arrangör av fotbolls-VM 1958. Därmed realiserades planerna på en ny idrottsarena.

Stadion beslutades placeras på åkrarna söder om Pildammsparken efter arkitekterna Jaenecke & Samuelsons ritningar.

Den 28 maj 1958 invigdes Malmö Stadion och bara några dagar senare, den 8 juni 1958, var det dags för den första VM-matchen. Inför 30 953, fortfarande gällande publikrekord, möttes de regerande världsmästarna Västtyskland och Argentina.

EM i fotboll 1992

Malmö var återigen med som arrangörsstad när EM i fotboll spelades i Sverige 1992. England, Frankrike och blivande mästarna Danmark kom på besök till Stadion.

Inför turneringen gjordes en större ombyggnad och den norra läktaren fick sittplatser under tak.

Malmö FF

När det gäller fotboll är det dock ofta Malmö FF som i första hand förknippas med Malmö Stadion. I sin "himmaborg" har man spelat hem ett flertal allsvenska guldmedaljer. Den enskilt största fotbollsmatchen är emellertid europacup-semifinalen mot Austria Wien 1979.

Tommy Hansson nickade in matchens enda mål och MFF blev som första svenska lag europacupfinalister.

I grunden en friidrottsarena

Fotboll är den idrott som rönt mest uppmärksamhet på Malmö Stadion, men i grund och botten är Stadion en friidrottsarena. De stora friidrottsmästerskapen har dock lyst med sin frånvaro. Däremot har spektakulära galor arrangerats med världsstjärnor som Wilma Rudolph, Carl Lewis, Edwin Moses, Michael Johnson, Carolina Klüft och Stefan Holm.

Den mest minnesvärda friidrotts-prestationen inträffade den 5 augusti 1991. Stavhopparen Sergej Bubka beordrade upp ribban på världsrekordhöjden 610 cm, och klarade i sitt tredje försök.

Olika typer av evenemang

Sedan starten 1958 har Malmö Stadion visat upp ytterligare en rad olika typer av evenemang. VM i speedway avgjordes 1961 på Malmö stadion. Under jordbruksutställningen MILA 1964 intog kossorna arenan. Det har också arrangerats stora konserter med bland annat Elton John och Dolly Parton.

Malmö stadion idag

2009 flyttade Malmö FF sina fotbollsmatcher från Malmö Stadion till den nya grannen Swedbank Stadion, som sedan 2018 heter Stadion.

sv