$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Stadion

Stadion
  • John Ericssons Väg
  • maj 1958

Till arrangör av fotbolls-VM 1958 hade internationella fotbollförbundet FIFA utsett Sverige. För Malmös kommunfullmäktige var det den spark i baken som behövdes för att realisera planerna på en ny idrottsarena.

På åkrarna söder om Pildammsparken sattes spaden i jorden efter arkitekterna Jaenecke & Samuelsons ritningar

Den 28 maj 1958 invigdes Malmö Stadion och bara några dagar senare, den 8 juni, var det dags för match i VM. Inför 30 953, fortfarande gällande publikrekord, möttes de regerande världsmästarna Västtyskland och Argentina. De senare för dagen iklädda IFK Malmös kanariegula tröjor då argentinarna saknade reservdräkter.

Idag

2009 flyttade Malmö FF sina fotbollsmatcher från Malmö Stadion till den nya grannen Swedbank Stadion, som sedan 2018 heter Stadion. Jaenecke & Samuelsons byggnadsverk kommer att stå kvar, men hur länge?

sv