$left
$middle

Res på ett klimatsmart sätt

Genom att välja bort flyget under ett år kan du direkt minska ditt klimatavtryck med en fjärdedel. Som tur är ligger Malmö nära kontinenten, med bra tågförbindelser till resten av Europa och dessutom har vi många vackra platser och stränder nära oss i Skåne. Om du flyger för att till exempel hälsa på släkt och familj utomlands kan du sänka ditt klimatavtryck genom att stanna längre tid och åka mer sällan.

Tips för att komma igång

  • Dags att planera årets semester? Överväg en resa i Malmös närområde - här finns massor att upptäcka! Till exempel kan du ta tåget över till Köpenhamn, bada på paradisstrand i Falsterbo och cykla eller vandra i den vackra naturen på Österlen.
  • Nästa gång du vill åka utomlands, kolla upp tåg som alternativ först och främst. Tåg från Malmö till Hamburg tar fem-sex timmar och därifrån finns anslutningar till destinationer runt hela Europa.
  • Ibland behöver vi flyga, till exempel för att hälsa på släkt som bor långt borta. Reflektera över om du kan göra en längre resa när det väl är dags och inte åka lika ofta.

Malmötips

Hemestra en weekend i Malmö istället för att åka iväg. Kolla in vad som finns att göra på våra Uppleva och göra-sidor. Det finns kanske flera upplevelser och aktiviteter som du aldrig har provat?

6

Välj den här insatsen

Jag vill vara en aktiv del i Malmös klimatomställning. Genom att jag och fler i mitt område börjar resa på ett klimatsmart sätt gör vi tillsammans skillnad för Malmö och planeten.

Utmana dig själv - klarar du det här?

  • Sätt upp regler för dig själv och se det som en utmaning att inte flyga på ett helt år.
  • Om du inte kan sluta flyga helt, välj ett sätt att begränsa ditt flygande efter frekvens (max en gång om året), distans (inga inrikes flyg till exempel), eller syfte (till exempel endast för att hälsa på vänner och släkt).
  • Köp ett interrail-kort och res runt med tåg i Europa under semestern.
  • Påverka din arbetsplats mot att ha som policy att arbetsresor inte ska göras med flyg.
  • Prata med dina vänner och personer i din närhet om att du väljer bort flyget och varför. Forskningen visar att du har möjlighet att förändra normer – ju fler som vågar prata om det, desto fler kommer övertygas om att stanna på marken.

Vinster med att resa klimatsmart

sv