$left
$middle

Tekniska handlingar

Till din lovansökan och tekniska anmälan kan du behöva bifoga tekniska handlingar. Nedan förklarar vi vad de olika tekniska handlingarna ska visa samt vad de olika begreppen står för.

En akustikutredning kontrollerar kritiska byggnadsdelar samt beskriver hur man kan gå tillväga för att klara de riktvärden vi har vad gäller störande ljud och buller.

En brandskyddsbeskrivning beskriver hur en byggnad är planerad för att skyddas mot brand och spridning av brand. Du ska bifoga brandskyddsbeskrivning till din tekniska anmälan.

Brandskyddsbeskrivning anpassas till byggnaden eller projektet och innehåller ofta följande:

  • beskrivning av utrymningsvägar
  • brandceller
  • ventilationen
  • konstruktionens bärförmåga
  • släckningsarbete
  • brandtekniska installationer
  • planer för drift och underhåll

God tillgång till dagsljus är ett tekniskt egenskapskrav som prövas inför startbesked. Flera av förutsättningarna för att kunna uppfylla dagsljuskraven, till exempel planlösningar samt fönsters och balkongers placering och storlek, fastställs dock redan i bygglovsskedet. Därför är det viktigt att veta förutsättningarna för dagsljus redan när du söker ditt bygglov.

Energiberäkningen ska beskriva husets energianvändning, exklusive hushållsel. Med husets energianvändning menas byggnadens uppvärmning, tappvarmvatten och andra installationer såsom fläktar och motorer.

I en fuktsäkerhetsbeskrivning redovisas vilka åtgärder som görs för att hantera fuktproblematiken från byggskedet fram till färdig byggnad.

Ett färdigställandeskydd kan vara en försäkring eller bankgaranti. Den ska skydda dig som beställer byggnadsarbete (byggherre) om byggentreprenören skulle gå i konkurs och inte kan slutföra bygget. Ett färdigställandeskydd behövs inte om du bygger åt dig själv, om du bygger
till ett fritidshus eller om stadsbyggnadsnämnden bedömer att det inte finns behov av ett färdigställandeskydd.

Kontrollplanen är ett dokument som beskriver vilka kontroller som ska göras inför och under byggnationen. I kontrollplanen ska det bland annat stå

  • vad som ska kontrolleras
  • på vilket sätt kontrollerna görs
  • vad kontrollresultatet ska jämföras mot
  • vem som ska utföra kontrollerna.

Den som själv bygger eller beställer byggnadsarbete (så kallad byggherre) ska med stöd av den kontrollansvarige ta fram ett förslag till kontrollplan.

Vid en geoteknisk undersökning fastställer man vilka jordarter marken består av, hur den är lagrad och vilken belastning den tål. Undersökningen ligger till grund för dimensioneringen av de konstruktiva åtgärder man ska utföra såsom till exempel grundläggning.

Den kontrollansvarige (KA) ska vara med och se till att lagstiftningen följs i ditt byggprojekt genom att bland annat hjälpa dig att ta fram ett förslag till kontrollplan och se till att kontrollplanen följs. En KA ska vara certifierad och ha en självständig ställning, vilket innebär att den inte får vara släkt med eller arbeta på samma företag som den som bygger. Du kan själv hitta certifierad KA på Boverkets hemsida.

Konstruktionsdokumentationen är ett dokument som beskriver husets bärande konstruktion samt förutsättningarna för dimensioneringen och utförandet. Konstruktionsdokumentationens syfte är att ge byggherre, byggnadsnämnd och förvaltare en kunskap om byggnadens bärförmåga, stadga och beständighet.

Konstruktionsritningarna ska visa husets uppbyggnad. Ritningarna ska innehålla tekniska delar och viktiga byggnadsdetaljer. Fullständiga konstruktionsritningar omfattar grund-, bjälklags- och takplan, samt sektion genom grund, vägg, bjälklag och tak.

VVS-ritningar ska visa installationer för vatten, avlopp, värme och ventilation.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv