Arrendera mark
Fastighets- och gatukontoret arrenderar (hyr) ut kommunens mark för olika användningsområden som till exempel jordbruk, upplag och parkeringsplatser. Marken upplåts externt till privatpersoner och verksamhetsutövare samt internt till kommunens egna förvaltningar.
Stadens detaljplaner beskriver hur det är tänkt att marken ska användas. I detaljplanerna anges bland annat vad som är kvartersmark, offentlig plats och om marken får bebyggas. Det finns även mark som inte är detaljplanelagd och som saknar särskilda bestämmelser.
Vad är kvartersmark?
Kvartersmark avser mark som är angiven för specifika ändamål enligt stadens detaljplaner och som inte är offentlig plats. Det kan vara mark som används för bebyggelse av enskilt eller allmänt ändamål, till exempel bostäder eller bibliotek.
All kvartersmark får inte användas på samma sätt, utan detta regleras av detaljplanen. Exempelvis får inte nya parkeringsplatser anläggas varsomhelst i staden. På kvartersmark och mark som inte är detaljplanelagd kan olika nyttjanderättsavtal tecknas.
Är du i stället intresserad av att tillfälligt använda en offentlig plats som till exempel stadens gator, torg eller parker?
Så hanterar vi förfrågningar
För att kunna ta ställning till inkommande förfrågningar efterfrågar vi uppgifter som hjälper oss att förstå intressentens önskemål som exempelvis upplåtelsens syfte, placering och eventuella behov som behöver vara uppfyllda. Därefter görs en bedömning om det finns lämplig mark för ändamålet. Det finns mark i Malmö som kommunen inte äger och det är därför inte säkert att den mark som efterfrågas kan upplåtas av kommunen.
Ta hjälp av Malmö stads stadsatlas för att hitta aktuella områden och fastigheter. Där kan du även titta på detaljplaner och se vad marken är avsedd för.
Olika nyttjanderättsavtal
De nyttjanderättsavtal som fastighets- och gatukontoret tecknar omfattar bland annat arrende och allmän nyttjanderätt.
Alla nyttjanderättsavtal avser rätten för en fysisk eller juridisk person att använda hel eller del av en fastighet, med eller utan byggnad. Det finns både allmänna och specifika villkor som gäller för olika nyttjanderättsavtal.
Jordbruksarrende
Används för jordbruksnäring eller för åker- och betesmark. Det finns två typer av jordbruksarrenden:
- gårdsarrende (bostad ingår)
- sidoarrende (bostad ingår inte)
Endast en fysisk person kan arrendera ett gårdsarrende eftersom en juridisk person inte anses kunna ha en bostad. Däremot kan ett sidoarrende arrenderas både av en fysisk eller juridisk person.
Bostadsarrende
Används för bostadsändamål och omfattar fritidshus och permanentbostäder. Byggnaden eller byggnaderna som finns eller uppförs på marken måste ägas av arrendatorn för att arrendet ska räknas som ett bostadsarrende.
Avtal om bostadsarrende kan endast tecknas av en fysisk person eftersom en juridisk person inte anses kunna ha en bostad. Det finns dock undantag, till exempel när en förening vill arrendera mark för ett koloniområde och sedan upplåta bostadsarrenden till sina medlemmar.
Anläggningsarrende
Används för verksamheter och ger arrendatorn rätten att bygga eller ha kvar en eller flera byggnader på den upplåtna marken. Byggnaderna ska vara av stor betydelse för verksamheten. Begreppet byggnad är brett och inkluderar bland annat master och vindkraftverk.
Lägenhetsarrende
Används när marken arrenderas ut för annan användning än jordbruk, bostad eller anläggning. Lägenhetsarrende är den mest använda arrendeformen i Malmö och gäller för bland annat upplag, parkeringsplatser och båtplatser (för privatpersoner).
Allmän nyttjanderätt
När kraven för arrende inte uppfylls används allmän nyttjanderätt. Exempelvis används detta avtal om ett område inte upplåts med fullständig nyttjanderätt.
Avtalstider
Ett avtal innehåller en avtalstid och ofta en uppsägningstid och förlängningstid. Avtalstiden bestämmer hur länge marken får nyttjas.
Uppsägningstid
Uppsägningstiden bestämmer hur långt innan avtalstidens slut du behöver säga upp avtalet så att det inte förlängs.
Förlängningstid
Vissa avtal har ett bestämt slutdatum och kan inte förlängas medan andra automatiskt förlängs, om du som arrendator inte säger upp avtalet i rätt tid.
Uppsägning av avtal
Om du vill säga upp ditt arrendeavtal med fastighets- och gatukontoret kan du ta hjälp av vårt uppsägningsformulär.
Tänk på att uppsägningen måste vara oss till handa senast på sista uppsägningsdagen för att uppsägningen ska vara giltig. Du kommer att få en skriftlig bekräftelse på att vi mottagit din uppsägning.
Exempel när arrendator vill säga upp sitt avtal
Avtalstiden är från och med 2020-01-01 till och med 2021-12-31. Uppsägning av avtalet ska ske skriftligen senast sex (6) månader före avtalstidens utgång. I annat fall är avtalet förlängt med ett (1) år för varje gång och med samma uppsägningstid.
Om arrendatorn vill säga upp avtalet till 2021-12-31 måste en uppsägning vara kommunen till handa senast 2021-06-30. Har avtalet inte sagts upp i rätt tid förlängs avtalet per automatik till 2022-12-31.
Kontakta oss
Malmö stads företagslots
- E-post:
- foretagslots@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar klockan 08.00-17.00
Sidan senast uppdaterad: